Család

Figyelmeztet a fül-orr-gégész: Ez most nem a bandázások, játszóterezések ideje!

A drákói szigor elkerülhetetlen: tekintsük magunkat potenciális vírushordozóknak, ezzel a felelősséggel kell viselkednünk a kontaktusainkban.

Több Facebook-poszt és személyes tapasztalatok alapján elmondható, sajnos sokan nem vesszük eléggé komolyan a helyzetet, hétvégén továbbra is tele voltak a játszóterek, közös kirándulásokra mentek a baráti társaságok. Fontos videóüzenetet osztott meg ezzel kapcsolatban Dr. Csányi Márta fül-orr gégész orvos, aki elmondása szerint szigorú és kérlelhetetlen, amikor a koronavírusról van szó, hiszen ez egy nagyon agresszív, gyorsan terjedő vírus, senki nincs védve alóla, akkor se, ha azt képzeli, hogy igen.

A drákói szigor elkerülhetetlen: tekintsük magunkat potenciális vírushordozóknak, ezzel a felelősséggel kell viselkednünk a kontaktusainkban. Forrás: Youtube

A drákói szigor elkerülhetetlen: tekintsük magunkat potenciális vírushordozóknak, ezzel a felelősséggel kell viselkednünk a kontaktusainkban (Forrás: Youtube)

Bizonyos szabályok betartása azonban segíthet abban, hogy ne jussunk oda, ahová Olaszország, Spanyolország, Németország. Az orvos szerint nincs „túltolva” a probléma, és ha nem vesszük komolyan a kockázatokat, könnyen előfordulhat, hogy nem lesz, aki ellásson minket bármilyen felmerülő egészségügyi probléma esetén az elkövetkező hetekben.

A kézmosás mellett a távolságtartás a legfontosabb, értsük ez alatt a bevásárlásokat, a közös kirándulásokat, társasjátékozást.

„Csábító dolog azt hinni, hogy iskolaszünet van, de a gyerekek nem bandázhatnak együtt, nem mehetnek át egymáshoz, nem mehetnek be a városba, az anyukák nem kávézhatnak együtt, és a játszóterezést is el kell felejtenünk egy időre.”

Ezek drákói szabályoknak tűnnek, de van értelmük, ez az egyetlen esély, hogy lassítsuk ezt az egyszer mindenkit elérő vírust. Emellett fontos, hogy az 50-60 feletti veszélyeztetettebb korosztályra különösen figyeljünk, ne ők menjenek bevásárolni. Ne látogassuk meg őket, de hívjuk fel őket telefonon, segítsünk nekik a bevásárlásban, de ne legyen közvetlen kontaktus.

Az orvos arra szólít, tekintsük magunkat potenciális vírushordozóknak, ezzel a felelősséggel kell viselkednünk a kontaktusainkban. Nem tudhatjuk, hogy hol kaptuk el már eddig, kivel találkoztunk, ki hordozta.

Fontos, hogy ne rohangáljunk orvoshoz, vagy labortesztet csináltatni, mert így az igazán fontos esetekre nem marad teszt. Ha úgy véljük, fertőzött emberrel kerültünk kontaktusba, maradjunk otthon, és figyeljük magunkat két hétig. Bármilyen tünet jelentkezésekor szigorúan telefonon beszéljük meg a kezelőorvossal a teendőket.

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top