Család

Drámai a helyzet Olaszországban: halál várhat a 80 év feletti koronavírusos betegekre

A súlyos és idős koronavírusos betegek esetében az orvosok megtagadhatják az intenzív osztályon történő kezelést az észak-olaszországi Piemont régióban.

Megtagadhatják a 80 év feletti vagy más okokból súlyos betegséggel küzdők esetében az intenzív osztályon való kezelést, ha nem lesz elég kapacitás. A terv az észak-olaszországi Piemont régióra vonatkozna – írja a brit The Telegraph birtokába jutott dokumentumra hivatkozva a Magyar Hang. A döntés értelmében gyakorlatilag halálra ítélnék a koronavírusos betegeket, akik száma továbbra is növekszik az országban. 

Az olasz orvosok dönthetnek a betegek sorsáról (Fotó: NurPhoto/Getty Images)

Az olasz orvosok dönthetnek a betegek sorsáról (Fotó: NurPhoto / Getty Images)

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet Olaszországban nagyon súlyos. Nem tudnak annyi beteget ellátni, amennyi a kórházba érkezik.  Christian Salaroli bergamói aneszteziológus múlt héten a Corriere.it-nek azt mondta, a bergamói kórházban a kórházi erőforrások és az intenzíves ágyak száma véges, ezért életkor és az egészségi állapot alapján döntik el, mely kritikus állapotban lévő beteget tudják intubálással lélegeztetni.

A tervek szerint csak az kerülhetne az intenzív osztályra, aki nyolcvan év alatti, vagy a társbetegségeket összegző pontozórendszer (Charlson Comorbidity Index) alapján kevesebb mint öt pontja van. A legrosszabb, hogy a rendszer a mérlegelést az orvosokra bízza, akik egyébként is emberfeletti munkát vívnak nap mint nap. 

Luigi Icardi, Piemont egészségügyi tanácsadója szerint a dokumentumban foglaltak a túlterheltség esetén kötelezővé válhatnak, és a fenti túlélési kritériumok alapján kell dönteni, hogy ki kaphat intenzív kezelést, és ki nem. A dokumentum már csak a technikai-tudományos bizottság jóváhagyására vár, mielőtt kiküldik az olasz kórházaknak, amely akár egész Olaszországban érvényes lehet.

Még több az olaszországi koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top