Család

Segíts a kamasznak, ő is szorong a koronavírus miatt

A kamaszoknak óriási stressz, hogy most nem találkozhatnak a barátaikkal, és feszült légkörben vannak a négy fal között bezárva.

A saját kamasz gyerekeimen is látom, mennyire megrettentek a helyzettől, hogy most bezárva kell maradniuk a négy fal között a koronavírus miatt. Még az is elhangzott a minap tőlük, hogy hiányzik nekik az iskola, ami persze nem az oktatást jelenti, hanem az állandó, pezsgő szociális életet, amiben ott élnek. Egy kamasz ráadásul abban a korban van, amikor a barátok a legfontosabbak az életében, ezért is kell tudatosan odafigyelni szülőként a szorongásaikra és enyhíteni számukra a koronavírus okozta stresszt.

A The American Academy of Pediatrics egy egész hosszú szorongásoldó oktatóanyagot bocsátott a szülők rendelkezésére a karanténhelyzetre, ebből készített egy könnyen emészthető kivonatot Dr. Ginsburg, a philadelphiai gyermekkórház orvosa.

Mutass jó példát a stresszkezelésben!

Az első és legfontosabb: a kamasz gyerek is a szülei példájából tanul a legtöbbet. Ordítva nem lehet csendre inteni senkit, ugyebár. Természetes, hogy szülőként is feszültebbek vagyunk most, mint általában, ezért kell saját magunkon kezdeni a stressz- és szorongásoldást, hogy jó példával járjunk elöl.

Figyeljünk a kamaszok szorongására karantén alatt!

Figyeljünk a kamaszok szorongására karantén alatt! (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Problémamegoldó módszerek

Mivel ez egy olyan vészhelyzet, amivel a kamaszok még biztos nem találkoztak – a szülők viszont már átéltek pár vészhelyzetet az évtizedek során –, a szülőknek kell megtanítaniuk őket a megfelelő problémamegoldó módszerek használatára. A legfontosabb stratégia, amit meg kell tanulniuk: mindig kis lépésekre kell bontani a problémát és egyszerre csak egyet megoldani, így csökkentve a nyomást a saját vállunkon.

Néha el kell fogadni, hogy nincs megoldás

Bár szeretünk mindent irányítani, a koronavírus okozta káoszt nem lehet most kézben tartani, csak a saját életünk apró részleteire vagyunk hatással. El kell magyarázni a kamaszoknak, hogy ez egy olyan helyzet, ami miatt be kell tartani az előírásokat, de ezen túl nem tudunk mit tenni azért, hogy megoldjuk, az aggódással és sötét jövőképek festésével pedig nem segítünk magunkon.

Gondoskodj magadról

A szorongás oldásához arra is szükség van, hogy a kamasz odafigyeljen saját magára, tartsa a napirendet, rendszeresen tisztálkodjon, étkezzen egészségesen, mozogjon és pihenjen eleget. Bátorítsuk arra, hogy keressen olyan hobbit, amit a négy fal között tud csinálni, vagy szabadidejében telefonálja végig a barátait, hogy ne szakadjanak el egymástól.

További cikkek a stresszről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top