Életmód

Megőrülök a családomtól a karantén alatt! – Stresszcsökkentő módszereket mutatunk

Már a karácsonyi pár napos összezártság elég ahhoz, hogy családokat robbantson szét, mi lesz itt, ha hetekig kell egymást nézni a négy fal között?

Minden szünidő, ünnep körül olvashatjuk, milyen megterhelő az összezártság a családok számára, a koronavírus okozta karantén során pedig már most érződik a feszültség, miközben alig pár nap telt el az iskolabezárás és home office beindulása óta. Sokan írják, hogy várhatóan vagy sok baba, vagy sok válás lesz a következő télre. Ebben a helyzetben mindenki nagy nyomás alatt áll, ezerfelé szakadunk, aggódunk a családtagjainkért, túlterhelődünk a hírekkel, és közben nincs hol levezetni a belül halmozódó feszültséget.

A stresszcsökkentést most kénytelenek vagyunk megoldani házon belül, méghozzá úgy kell trükköznünk, hogy tényleg csak pár perc alatt le tudjuk zavarni a relaxációt, mert máris elhangzik valamelyik gyerekünk szájából egy kívánság, hiszti, figyelemkövetelés. Nincs idő órákig mormogni az orrunk alatt a mantrákat, úgyhogy direkt olyan gyors és egyszerű stresszcsökkentő technikákat kerestem, amiket bármikor, bárhol el lehet végezni, lehetőleg napjában többször.

Olvasás

Tudom, mindenki felhördül az olvasás gondolatára, hogy kinek van ideje arra, de a valóságban nem kell sok órát olvasni ahhoz, hogy elérjük vele a stresszcsökkentő hatást. A Sussex Egyetemen végzett kutatás szerint ugyanis elég már hat perc olvasás naponta az agy kikapcsolásához, és az ellazuláshoz. Kérj hat percet a családodtól minden nap, és lehetőleg egy vidám könyvet olvass, ne most vedd elő a katasztrófákról szóló olvasmányokat. Erősen ajánlom Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvét (és további részeit), tökéletes olvasmány karantén alatt.

A karantén extrém stresszhelyzetet teremt

A karantén extrém stresszhelyzetet teremt (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

A semmittevés művészete

Az igazán kemény dió ebben a karanténos helyzetben a semmittevés. Főleg, amikor az egész család ott zsezseg körülötted. De azért nem lehetetlen véghez vinni ezt a gyakorlatot, mert csupán tíz percre van szükséged hozzá. Ahogy az alábbi videóban is látható, ahhoz, hogy megnyugodjon a szervezetünk, és csökkenjen a stressz-szintünk, tíz percig kell ülni egy helyben, és csak figyelni, mi történik a fejünkben. Nem kell küzdeni a gondolatainkkal, csak hagyjuk, hogy átlebegjenek az elménken, mint a bárányfelhők, lehetőleg úgy jelen lenni, mintha kívülállók lennénk, és megfigyelnénk magunkat. Érdekes élmény, érdemes kipróbálni, a hatás garantált lesz tíz perc alatt.

Mosogatás

Nem, nem bolondultam meg, tényleg lehet úgy csinálni a mosogatást, hogy annak relaxáló hatása legyen. Ráadásul közben nem valószínű, hogy a nyakunkra jár a család, mert senki sem akarná átvenni tőlünk ezt a nemes feladatot. John C. Parkin a F**ck it! című könyvében a mosogatást egyfajta meditációs gyakorlatként írja le, melynek neve: „Sekély tóban úszkálva”. A lényege, hogy ne csak gyorsan mosogass, hogy minél hamarabb túless rajta, hanem figyelj oda minden edényre, tudatosítsd magadban, milyen érzés, ahogy a kezedre folyik a meleg víz, hallgasd meg, milyen hangot adnak ki az edények, amikor egymáshoz érnek, és gyönyörködj a mosogatószer-buborékokban. A mosogatás közben pedig figyelj a légzésedre, így aztán egy aktív meditációban lesz részed.

További stresszcsökkentő tippek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top