Életmód

Biztos, hogy jól lélegzel? – Enyhítsd a stresszt levegővel!

A levegővétel olyan természetes, hogy észre sem vesszük, pedig érdemes tudatosabban lélegezni, ha jót akarunk magunknak.

A légzés hatással van az immunrendszerünkre, szorongásunkra, emésztésünkre, a stresszre adott reakcióinkra Beata Lewis pszichoterapeuta szerint. Sőt még a hasfalunkat is erősíthetjük vele, legalábbis nekem azt javasolta a gyógytornászom egy nagy hasi műtétből való felépülésem során.

Lewis szerint a légzést úgy kell kezelnünk, mint egy védelmi rendszert, amely segít a relaxációban, és amellyel a stressz okozta tüneteket le lehet győzni. A stressz ellen márpedig érdemes minden védelmet felhasználni, mert komoly betegség is lehet belőle.

A szakember háromféle légzést javasol, amelyet a nap bármelyik pillanatában bevethetünk:

1. Figyeld meg a légzésedet!

Egy kis befelé figyelés, fókuszálás kell hozzá, hogy arra koncentrálj, ahogy beszívod, majd kifújod a levegőt. Amikor ezt teszed, akkor a figyelmedet máris elterelted a negatív, szorongós gondolatokról, és a testedben lazul a görcs. Figyeld meg, hogy a légzésed sekély vagy mély, hosszú vagy rövid levegőket veszel, és gyorsan vagy lassan veszed a levegőt. Ehhez elég, ha van két perc szabadidőd, és mégis hatalmas változást hozhat a hangulatodban.

2. Lassíts!

A stressz gyakran oda vezet, hogy gyorsan, kapkodva veszed a levegőt. Ha viszont tudatosan lelassítod a légzésedet, akkor a stressz is csökken benned. A szakember szerint leginkább a kilégzésre kell odafigyelni, hogy az hosszan, elnyújtva történjen meg.

légzés stressz szorongás

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

3. Mélyítsd el a légzésed!

Amikor stresszes helyzetbe kerülsz, vagy rád tör a szorongás, akkor a légzésed sekélyessé válik, ami annyit jelent, hogy a tüdő felső részébe szívod be a levegőt, felborítva ezzel az agy működésének egyensúlyát. Ezen az állapoton segíthet az, ha odafigyelsz, és a hasadba kezded venni a levegőt.

Mivel valószínűleg senki sem akar a stressz miatt álmatlanul, begörcsölt izmokkal forgolódni éjjelente, és az sem túl vonzó, hogy az emésztésünk is lassulhat miatta, ezért tényleg megéri kicsit jobban odafigyelni a légzésre, ha csak ennyivel is tehetünk a stressz tünetei ellen.

Lewis szerint a következő 2 légzésgyakorlatot érdemes megtanulni, hogy megszabaduljunk a stressztől:

1. Relaxációs légzés

Elég ebből a légzőgyakorlatból kétszer 10 perc hozzá naponta, hogy megelőzzük a stressz és szorongás tüneteit.

  • Irányítsd a figyelmedet a légzésedre.
  • Tedd a kezedet a hasadra, és érezd, ahogy a has felemelkedik, ahogy veszed a levegőt.
  • Lassíts: belégzéskor számolj el magadban 4-ig, kilégzéskor pedig 6-ig, 8-ig vagy 12-ig, ahogy bírod.

2. Folyamatos légzés

Bár mindig folyamatosan lélegzünk, mert különben meghalnánk, de ebben az esetben a folyamatos azt jelenti, hogy a belégzés és a kilégzés ugyanolyan hosszú: számolj 6-ig belégzéskor, és 6-ig kilégzéskor. A gondolatok elsimulnak ettől a légzéstől, a számolás pedig nem engedi, hogy elkalandozzon a figyelmed. Napi kétszer 10 perc ebből, és meglátod, sokkal nyugodtabbá válik az életed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top