Család

Kijárási korlátozás: mit jelent ez a gyermekláthatásban?

Hogyan befolyásolja a gyermekek láthatását a frissen bejelentett kijárási korlátozás?

Azt ma már részletesen átvettük, hogy mit is jelent a pénteken kihirdetett, március 28-tól két hétig érvényes kijárási korlátozás. Nem teljes kijárási tilalmat vezetett be a kormány, csak korlátozásról beszélnek, így meghatározott, alapos indokkal, a lakóhelyelhagyásra sor kerülhet. Sokan böngészték az alapos indokok listáját, mert nem tudták, hogy mennyiben érinti elvált szülők esetében a gyermekek láthatását. Alapos okok között szerepel:

„a szülői jogok és kötelezettségek”.

De vajon ez magába foglalja a láthatást?  „Azt gondoljuk, hogy igen, de nyilván jelenthet mást is. Például, ha a gyerek megbetegszik és kórházba kell venni, vagy el kell vinni az ügyeletes óvodába… Az is ilyen joggyakorlásnak minősül. Ám valószínűsítjük, hogy ezzel a kapcsolattartás akadályozatlan folyását is biztosítani akarták – mondja Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa. – Nálunk is égnek a vonalak, hiszen ez nem olyan konkrét, kimondott helyzet, mint az osztrákoknál, ahol a járvány alatt szüneteltetik a láthatást. Mi úgy értelmezzük, hogy a kapcsolattartás ugyanúgy folyik, mint eddig, vagyis a korábbi jogi helyzetet ez a rendelet nem változtatta meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kapcsolattartást minden körülmények között biztosítani kell, hanem azt, hogy a gondozó szülő a konkrét helyzetük mérlegelésével hozza meg azt a döntést, ami az adott helyzetben elvárható. Tudom, hogy ez így nem elég kézzelfogható, de ebben a helyzetben nem tudunk ennél konkrétabb tanácsot adni, mindenkit arra biztatunk, hogy keressen minket telefonon, chaten.”

Hogyan érinti a láthatást a kijárási korlátozás?

Hogyan érinti a láthatást a kijárási korlátozás? (Profimedia)

Spronz Júlia szerint, ha az elvált szülők tudnak kommunikálni, jó viszonyt ápolnak, és felmérik a helyzet súlyosságát, akkor jól működhet a kialakult helyzet alatt a virtuális kapcsolattartás. „Lehet Skype-on együtt tanulni, mesét olvasni vagy videójátékozni. Ezek mind segítik a kapcsolat folyamatosságát a gyermek és a különélő szülő között, hiszen fontos, hogy a lelki stabilitás megmaradjon az életében. De ilyen módon a szülők egymást sem teszik ki a fertőzésveszélynek.”

Lényeges ugyanakkor hangsúlyozni, hogy azokban a családokban, ahol akár testi, akár lelki, szóbeli vagy egyéb típusú bántalmazás a jellemző, ez a fajta együttműködés nem reális cél. Az érintetteket csak frusztrálja, ha ilyen jótanácsokat kapnak.

Családok karanténban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top