Aktuális

Kijárási korlátozás: ilyen lesz az életünk szombattól

Akik eddig is komolyan vették a helyzetet, azoknak az élete nem sokban változik, a többieknek mostantól kötelező komolyan venniük.

Kijárási korlátozás lép érvénybe az egész ország területén most szombattól, március 28-tól. Két hétig tart. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, és már alá is írta az erről szóló rendeletet. A szöveget itt lehet elolvasni, igaz, péntek reggel – történetében alighanem először – elérhetetlen volt a Magyar Közlöny oldala. Sikerült letöltenünk, íme a rendelet:

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez nem lakhelyelhagyási tilalom („amikor egy légy sem mehet ki”), hanem korlátozás, igaz, Európában az egyik legszigorúbb. A hatóságok büntethetnek is, akár ötvenezer forintra, de a cél nem a kikényszerítés, hanem hogy rávegyenek mindenkit az együttműködésre.

Elolvastuk a rendeletet, és pontokba szedtük, mit szabad és mit nem a következő két hétben.

  • Csak indokolt esetben mehetünk el otthonról. Arról, hogy mi az „indokolt eset”, itt-ott kicsit homályosan fogalmaz a közlöny. A lényeg, hogy alapvető dolgokat vásárolhatunk, ha kell, elmehetünk dolgozni, a gyereket leadhatjuk bölcsődébe, óvodába.
  • Az nem derül ki, hogy mit jelent az „otthon”. Ez például azoknál a pároknál, családoknál fontos, ahol az egyik szülő máshová van bejelentve, de mégis együtt élnek. Ha tehát a rendőr elkéri a papírokat, elfogadja-e, hogy nem a lakcímkártyán szereplő címre tartunk a bevásárlókosárral? Nehéz elképzelni, hogy szétszakítanák a családokat, de ebből még lehetnek problémák.
  • Orvoshoz is mehetünk. A rendelet – nagyon helyesen – kiemeli, hogy fontos folytatnunk az olyan kezeléseket, amik a közgondolkodásban nem számítanak akutnak és életmentőnek, pedig azok lehetnek. Ilyen a gyógytorna, a fizikoterápia, a pszichoterápia.
  • A 65 év felettiek ezentúl reggel kilenc és dél között vásárolhatnak be (piacról, élelmiszerboltból, drogériából, azaz bármilyen nyitva tartó üzletből). A fiatalabbak tehát déltől. Ezzel csökkentik a kontaktusok számát.
  • A boltokban ezentúl egy ember tartózkodhat – ez a kisebb boltokban, gyógyszertárakban eddig is így volt. Az nem derül ki, mi a helyzet a nagyobb üzletekkel (szuper- és hipermarketek), azokban alighanem a társas érintkezés általános szabályait alkalmazzák (egymástól másfél méter távolságra, egymásra vigyázva vásárolhatunk, állhatunk sorba).
  • Ezentúl is kapható lesz minden. A boltok nem zárnak be, nem fogynak el az élelmiszerek, az áruellátás zavartalan marad – közölte a rendelet kihirdetése után az Országos Kereskedelmi Szövetség. Semmi értelme tehát pánikolni, felvásárolni mindent, ahogy a vírus megjelenése idején történt.
  • Minden nyitva lesz, ami eddig is nyitva volt (kivéve persze, ha a boltok máshogy nem döntenek): lehet vásárolni dohányboltban, drogériában, benzinkúton, piacon, gyógyszertárban, vihetjük a kocsit szervizbe, még fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz is mehetünk. Utóbbit persze nem ajánljuk: nem szeretnénk, ha bárki csődbe menne, de belátható, hogy a szépségszalonokban minden elővigyázatosság mellett is könnyen terjed a vírus.
  • Étterembe ezután sem mehetünk, kivéve, ha elvitelre kért ételt veszünk át – pont úgy, mint eddig. A vendéglátóhelyen ezen az egy-egy vásárlón kívül csak az alkalmazottak tartózkodhatnak.
  • Bankba, hivatalba is mehetünk, de csak akkor, ha feltétlenül szükséges. Erre már maguk az intézmények is vezettek be szigorú szabályokat, tehát ezen a téren nem változik semmi.
  • Házasságot is köthetünk, a temetéseket is megtartják – rövidítve és szűk körben.
  • Ami nagyon fontos: szabad „csak úgy” kimenni a szabadba. Egyedül vagy családtagok együtt (egymástól másfél méter távolságra) sétálhatnak, futhatnak, lehetőleg zöldterületen. A rendelet erre „szabadidős sporttevékenységként” hivatkozik és nem részletezi, hogy ez alatt mit ért. Nem derül ki például, hogy lehet-e használni a szabadtéri fitneszparkokat (ha lehet is, nem ajánlott). Az biztos, hogy

a kézen fogva andalgást, folyóparton sörözést elfelejthetjük.

  • Az sem derül ki, hogy biciklizni szabad-e. Alighanem szabad, amíg nem tiltják külön. A bevásárlást elintézni például eddig is biciklivel volt észszerű. Azokban az országokban, ahol tiltják (például Olaszországban), nem azért nem szabad, mert a vírus terjedése szempontjából veszélyes, hanem a sportolók miatt: nem hagyják, hogy még a balesetező biciklisták is terheljék az egészségügyi rendszert.
Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Mi a helyzet a bajoroknál?

Ez azért fontos, mert az Operatív Törzs az ottani szabályozást tekintette mintának, csak még egy kicsit szigorúbbak voltak. Abban az értelemben mindenképpen, hogy előbb léptek: Bajorországban csak akkor vezették be a korlátozásokat, amikor a regisztrált fertőzöttek száma átlépte a kétezret, és félő volt, hogy pár nap múlva ott tartanak, ahol Francia- vagy Olaszország. A szabályokat megnézve azonban inkább az derül ki, hogy Bajorország szigorúbb: sok boltot bezárattak (például a barkácsboltokat), fodrászhoz, kozmetikushoz sem mehet senki, miután „ezek sajnálatos módon a közösségi élet színtereivé váltak” – fogalmazott Markus Söder miniszterelnök.

Korlátozták az egészségügyet is: sok intézményben kötelező látogatási tilalom lépett érvénybe, fizikoterápiás ellátást csak vészhelyzetben végezhetnek. A bajor helyzet összességében inkább azt mutatja meg, milyen további szigorítások várhatók.

Április 11-én vége lesz?

A mostani rendelet hatályát veszti, a korlátozásokat azonban aligha oldják majd fel. A kontaktok visszaszorításával ugyanis nem a vírus „megúszása” a cél, hanem a lassítása. A járványhelyzet magyar kezelésének lényege, hogy időt adjanak az egészségügynek. A betegeket próbálják nem egyszerre rázúdítani a kórházakra (ezért tart most ott Olaszország, ahol), hanem fokozatosan, lépésenként „vezetik végig” a koronavírust az országon, legalábbis addig, amíg meg nem jelenik egy hatásos gyógymód.

Ez pedig hónapokig is eltarthat, és nagyon nehéz lesz, ám a döntéshozók szerint így még mindig könnyebb lesz visszatérni a normális életbe, mint ha most hagynák tombolni a járványt.

Még több a koronavírusról:

Ilyen a helyzet a Balatonon
Így vásárolhatunk mostantól

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top