Aktuális

Gulyás Gergely: Pest megye már nyithat, vidéki panziók és szállodák fogadhatnak vendégeket

A Kormányinfón még nem derült ki, mikor enyhítenek a budapesti korlátozásokon. Vidéken a panziók és szállodák már fogadhatnak vendéget és a cukrászdákba, presszókba be lehet menni. 
Kovács Zsolt Vencel táncművész az MIT kutatói által készített koronavírus zenére állított össze látványos koreográfiát.

64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után csökken a koronavírus okozta halálozás és ez az állampolgárok fegyelmezettségének köszönhető – mondta Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy Budapesten van még mindig a legtöbb fertőzött, bár a mai adatok nem ezt mutatták. Gulyás szerint az adatok pontos kiértékelésére hetekre van szükség, ez alapján állítja, amit állít. 

A miniszter azt mondta, tegnap döntés született arról, hogy a mindenkit érintő szabályokon nem változtatnak, mint a maszkviselés és távolságtartás. 

Azt már most tudni lehet, hogy Pest megye a koronavírus fertőzöttség alapján a szabályozás szempontjából vidékhez fog tartozni, azaz nyithat, Budapest sorsa még kérdéses, mert Gulyás a polgármesterek javaslatait várja, amiket ma, azaz csütörtök délután 3-ig küldhetnek be. A jelenlegi intézkedések vasárnap éjfélig vannak érvényben. 

Vidéken a panziók és szállodák már fogadhatnak vendéget (megfelelő távolságtartással)  és a cukrászdákba, presszókba be lehet menni, de a dolgozóknak kötelező maszkot viselni, és arra kérik az embereket is. Ugyancsak vidéken, június elsejétől 200 főig lehet majd esküvői lagzikat rendezni – ezt már Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy nem befolyásolja a diákok eredményét és tanévét az, ha már nem térnek vissza a tanév vége előtt az iskolapadba. Az is kiderült, hogy gyerektáborokat rendezhetnek, de egyelőre ott aludni nem.

Hétfőn megírtuk, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben fordult a budapesti kerületi polgármesterekhez és a főpolgármesterhez, kikérve a véleményüket a fővárosi kijárási korlátozások visszavonásáról. Már ekkor kiderült, hogy a kormány szerdán még nem dönt a kérdésben, mert előtte még virológus- és orvosszakértőkkel is konzultál, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét is.

(Kiemelt kép: Králik Márton)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top