Életmód

Így nézhetnek ki a nyári utazásaink az új EU-s javaslat szerint

Javaslatcsomaggal állt elő az Európai Bizottság arról, hogyan nyissák újra a határaikat a járványhelyzetben bezárkózott államok: nem lesz kötelező a repülőgépeken a középső sor üresen hagyása, de a maszkviselést nem úszhatjuk meg utazáskor.

Az Európai Bizottság szerint fontos újraindítani az országok közötti utazásokat, és első lépésben olyan szomszédos országok nyithatnák újra meg a határaikat, ahol az epidemiológiai helyzet hasonló, és ahol megfelelő kórházi kapacitások, tesztelési, valamint kontaktkutatási eszközök állnak rendelkezésre. Ilyen helyzetben a határőrzést fel kell oldani, ahogy például Lettország, Litvánia és Észtország meg is teszi – számolt be a hírről a 24.hu. A feloldásnál nemzetiségi szabályokat nem szabad figyelembe venni: abból az országból bárki átutazhatna, függetlenül az állampolgárságától.

Férfi nézi a tengert

Egy turista a tengert nézi (fotó: Karolina Grabowska/kaboompics)

Az EU örömmel hangolná össze a különböző országok kontaktkutatási módszereit is, hogy külföldön is értesítést kapjon mindenki, amennyiben fertőzöttel érintkezett. A javaslat további része, hogy az EU-n belül hagyják jóvá, hogy az emberek országok között is szabadon látogathassák családtagjaikat és szeretteiket.

Indulhatnak a repülők és a turisztikai szezon

A repülőgépes utazások esetében nem lesz kötelező a középső ülések szabaddá tétele, de a járatokon és a reptereken a maszkviselés kötelező lesz. Emellett ösztönöznék az online becsekkolást, és a sorban állásnál kötelezővé tennék a másfél méteres távolság betartását, a fedélzeten betiltanák az ételek és italok árusítását, a beszállás pedig csak egyetlen ajtón át működhetne. A törölt járatok kapcsán nem lesz kötelező a légitársaságok által nyújtott voucherek elfogadása, kérhetünk majd anyagi kártérítést is. A szezonra az EU létrehozna egy mindenki számára hozzáférhető online térképet, ahol bárki követhetné a különféle határkorlátozások aktuális állapotát. Turistákat pedig csak olyan országokba szabad beengedni, melyek készen állnak a megfelelő óvintézkedések bevezetésével a fogadásukra. A javaslatok nem kötelező érvényűek, de az induló turisztikai szezon miatt várhatóan a legtöbb országban megfogadják azokat.

A kontinensen kívülről érkező turisták fogadásáról a javaslat nem tartalmaz információkat.

Érdekel, milyen lehet a turizmus a járvány után?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top