Aktuális

Müller Cecília: Senki ne vegyen interneten koronavírus-tesztet

A tisztifőorvos a gyermekmegőrzésről is beszélt. Több mint 200 budapesti ellen intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások be nem tartása miatt.
Az operatív törzs május 13-i tájékoztatása

A vállalkozások részmunkaidős foglalkoztatásához járulna hozzá a kormány 75 és 100 ezer forint közötti támogatással – derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatásából és egyelőre még nem esett szó Budapest újranyitásáról. 

A mai napon összesen 1809 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ma ez 28-cal növekedett, ami egy elég mérsékelt adat – mondta Müller Cecília, aki hozzátette ez kedvező és csökkenő adat.

Az adatok sorolása közben elmondta, összesen 430 ember hunyt el koronavírussal kapcsolatos komplikációkban és 45-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen.  A tisztifőorvos hozzátette, az elhunytak és fertőzöttek többsége budapesti.

A tisztifőorvos mai tájékoztatóján kiemelten foglalkozott a bölcsődei és óvodai ügyeletekkel. „A gyermekek a szemünk fényei és ezért nagy hálával mondok köszönetet a gondozóknak, óvónéniknek és dadusoknak, mindenkinek, aki biztosítja a biztonságos feltételeket a gyerekeknek. Nincs könnyű dolgok, mert a gyerekeknek nagy a mozgásigénye és igénylik a fizikai kontaktust, ami most kerülendő.” 

Müller Cecília elmondta, hogy a gyerekek nem jelentenek kockázati csoportot, de fontos, hogy csak egészséges kicsiket vigyenek közösségbe, mert másokra viszont kockázatot jelenthetnek. Kérte a szülőket, hogy tanítsák meg a gyerekeket a személyes higiénés szabályokra, főleg a nagyobbakat a papírzsebkendő használatára. A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy ha a környezet megengedi, arra kéri az intézményeket, hogy gyakran szellőztessenek, ha lehet, az altatást is nyitott ablaknál kell végezni. Arra is kérte a dolgozókat, hogy legalább naponta fertőtlenítsék a játékokat, majd alaposan öblítsék le őket, nehogy a gyerekek szájába kerüljön véletlenül fertőtlenítőszer.

A tisztifőorvos újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a koronavírus főleg az idős, légzőszervi, szív -érrendszeri, krónikus vesebetegek, immunrendszert érintő megbetegedésben szenvedőkre, daganatos betegekre jelent nagyobb kockázatot. A tisztifőorvos szerint a mostani, csökkenő adatok miatt lesz a két centrumkórház, hogy lassan fel lehessen szabadítani, esetleges koronavírusos betegekre kiürített kórházi ágyakat. 

Müller Cecília arra nem tudott konkrét választ adni, hogy milyen hatással lesz egy esetleges második hullámra az, hogy Magyarországon alacsony az átfertőződés. 

Ami az interneten vásárolható koronavírus-teszteket illeti, Müller Cecília mindenkit arra kért, ne vásároljon! A tesztek interneten árusítása tilos, nem engedélyezett.

Kiss Róbert rendőr alezredes az egyéb intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy két további határátkelőt nyitnak meg az osztrák határon az ingázó munkavállalóknak és a magyar állampolgároknak reggel 5 óra és este 21 óra között.  Kiss elmondta azt is, hogy Budapesten több mint 200 fővel szemben alkalmaztak rendőri intézkedést a kijárási korlátozások be nem tartása miatt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top