Aktuális

„Egy nyaralótulajdonost a szomszéd megdobált ételmaradékkal” – ez van most a Balatonon, de a vendéglátók már várják a nyarat

A koronavírus-járvány miatt már márciusban megjelentek a Balatonnál a nyaralótulajdonosok: beköltöztek a házukba és az apartmanjukba, hogy ott vészeljék át a karantént. A járvány a tavaszi turizmust tönkretette, a foglalt vendégéjszakáknak lőttek, de a déli parti vendéglátók és Zamárdi polgármestere is bíznak abban, hogy a főszezon jól sikerül. Egyesek feljelentgetnek és gyűlölködnek, mások higgadtan kezelik a krízishelyzetet, és optimistán várják a nyarat. Riport a déli partról.

Szerencsés ember vagyok, mert családi okok miatt az utóbbi 12 évben sűrűn járok Zamárdiba. Végignéztem, ahogy a 2007-es (tehát a legelső) Balaton Soundot követő nyarakon egyre csak nőtt a nyaralók tömege, és ahogy a balatoni turizmus átalakult: a környékbeli (Siófok, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle) és a zamárdi nagyszállók forgalma már rég nem csak a nyárra korlátozódik, a többi évszakban is bőven keresnek annyi pénzt, hogy jobban megéri nekik nyitva tartani, mint lehúzni a redőnyt.

A Zamárdi tourinfom iroda / A szerző felvétele

A Zamárdi tourinfom iroda / A szerző felvétele

A vendéglátósok idén pont olyan lelkesedéssel készültek a 2020-as szezonra, mint tavaly a 2019-esre, de a koronavírus-járvány átírta az idei forgatókönyvet. Akárcsak az északi parton, úgy a délin is hatalmas muri kerekedett az után, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március 13-án bejelentette: a koronavírus-járvány megfékezése miatt nemcsak a felsőoktatási intézményekben, hanem az általános iskolákban is elrendelik a látogatási tilalmat. Ettől a naptól kezdve az operatív törzs sajtótájékoztatóinak szövegébe beépült a mossanak kezet, maradjanak otthon sorpár, utóbbit pedig sokan úgy értelmezték, hogy akkor irány a vidéki dácsa. Érthető döntés, a járvány és a karantén időszaka könnyebben átvészelhető, ha az óvodás-kisiskolás korú gyerek kimehet a kertbe, és nem a városi lakás falai közt tölti a napjait, ahol a szabad levegő a gangot vagy az erkélyt jelenti.

„Egy nyaralótulajdonost a szomszéd megdobált ételmaradékkal” – ez most van a Balatonon, de a vendéglátók már várják a nyarat

Alig van pecás a parton, a leköltözők közül eleve kevesen fognak botot / A szerző felvétele

A március 14-i hétvégén sokan vették célba a Balatont (és persze Zamárdit), a leköltözőkkel együtt a jó idő is megérkezett, a vízpart megtelt, a játszóterek (míg le nem zárták őket) gyerekzsivajtól voltak hangosak, a felnőttek meg úgy trécseltek egymással a csúszda mellett, mint egy átlagos márciusi hétvégén, elfelejtve azt, hogy ez nem egy átlagos márciusi hétvége. Na persze, ha eközben egyes fagyizók kinyitnak, és nevetve mérik a csokit meg a vaníliát, akkor tényleg úgy tűnhet, hogy átlagos márciusi hétvége van, elvégre kit izgat a napsütésben, hogy a kormány koronavírus honlapján napról napra nő a regisztrált fertőzöttek és az elhunytak száma.

A leköltőzök számát tekintve nem meglepő, hogy a helyi lakosok közül sokan nem örültek a márciusi őrületnek – főleg azok után, hogy például Balatonlellén van már regisztrált koronavírus-beteg, és többen töltik a napjaikat hatósági karanténban. Tóth Balázs, a BL Yachtclub vezetője az nlc.-nek elmondta, hogy a helyiek közül sokan feszültek, pedig szerinte nagyobb szükség lenne a higgadtságra, mint valaha. „Mindenki egymásnak ugrik. Először a külföldről hazatérő szezonmunkások, aztán a nyaralótulajdonosok, végül az otthon nem maradó idősek ellen lázadnak fel az emberek. A feljelentés is divatba jött, egy »kedves« szomszéd minket is felnyomott a rendőrségen, mert az éttermek 15 órai zárásáról szóló bejelentés estéjén a kollégáim takarítottak az éttermünkben, sőt: ugyanilyen esetről számolt be több másik vendéglátóegység is. Olyan hírt is hallottam a közvetlen környezetemből, hogy egy nyaralótulajdonost a szomszédja megdobált ételmaradékkal, amikor szerettek volna beköltözni. Aki kimegy futni, sétálni, az már közellenség, függetlenül attól, hogy a szakemberek javasolják a mozgást (a megfelelő szabályok betartása mellett).”

Pár településsel Budapest felé, Zamárdiban kellemesebb a közhangulat, a hétvégi muri után az utcák a hét eleji hirtelen lehűlés miatt kiürültek. Persze, jó páran érkeztek a városba az utóbbi két hétben, de a település ettől még szellős, egy-egy ember kódorog az utcákon, megbetegedésről nem tudni, mindössze annyi biztos, hogy Siófok és Tab körzetében 100 felett van a hatósági karanténban lévők száma – erről Witzmann Mihály fideszes parlamenti képviselő Facebookjáról tudunk, a tengernyi agitációs poszt közt egyes napokon feltűnik egy friss információ a régióról.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere az nlc.-nek elmondta, hogy az önkormányzat a járvány idején (is) segít a rászorulókon, és hogy már idén január óta üzemel egy önkormányzati segélyhívó rendszer. „Az iskola konyhájában főzünk, az önkormányzat egyszer használatos dobozokban szállít ételt a rászorulóknak. Ha kell, gyógyszert is viszünk, és fát hasítunk a fűtéshez” – mondta. Zamárdiban áruhiány nincsen, a pánikvásárlás elmaradt, a boltok készlete feltöltve. A rossz idő beálltával még a szántódi Aldi, Spar, DM és Rossmann polcai is roskadoztak az árutól (csak liszt nem volt egyikben sem), a parkoló szinte kongott az ürességtől, a boltban nem volt sor, miközben nyáron itt minden kasszánál legalább 20 percnyi várakozással kell számolni.

A szántódi Aldi előtti parkoló

A szántódi Aldi előtti parkoló / A szerző felvétele

A nyár persze még messze van, de a vendéglátók nagyrészt optimistán várják a július-augusztusi főszezont. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök vendéglő alapító-tulajdonosa kicsit borongósabb jövőképet fest. Éttermét lassan 28 éve működteti, tehát az indulás közvetlenül a rendszerváltás után történt. Úgy véli, az sem volt könnyű időszak, innen nézve nem is csoda, hogy megedződtek. „Túléltük itt a Balatonnál az angolnapusztulás miatti visszaesést, a 2008-as világgazdasági válságot, a »gasztroforradalmat«. Ezt is túl fogjuk élni. Ilyen időkre nem lehet elég tartalékot félrerakni, de látva az összefogást, a szektorunkat  segítő kormányzati intézkedéseket, illetve a bennem, a családomban és a kollégáimban lévő elszántságot, biztos vagyok benne, hogy ezt a kihívást is meg fogjuk oldani. Mi megtartottuk a dolgozóinkat, és amikor véget ér ez a rémálom, egy összeszokott és egységes csapattal kezdhetjük el újra a munkát.”

Csapody arról is beszélt, hogy idén nem számol olyan erős szezonnal, mint az elmúlt években, de lépcsőzetesen újra fel lehet építeni a Kistücsök működését, sőt: bízik benne, hogy az egész hazai turizmust is. „Meggyőződésem, hogy egy teljesen más, de szép és sikeres időszak vár a hazai turizmusra, a Balatonra” – tette hozzá. A Kistücsök nap mint nap nyitva van, 11:00-15:00 között várják a vendégeket. Folyamatosan takarítanak, fertőtlenítek, de arányaiban még így sincs annyi vendégük, mint 2019-ben ugyanekkor. „Hiú ábránd lenne, hogy ugyanannyian legyenek most, mint akár tavaly ugyanebben az időszakban, de ez jó is így, most mindenki maradjon otthon, és vigyázzon magára és a szeretteire.” A vendéglő kiszállítást nem vállal, de sokan adnak le rendelést telefonon, majd elmennek érte és hazaviszik.

„Egy nyaralótulajdonost a szomszéd megdobált ételmaradékkal” – ez most van a Balatonon, de a vendéglátók már várják a nyarat

Zamárdi. Dohánybolt és tourinfom a városházával szemközt / A szerző felvétele

Csapody véleményéhez képest mást mond a balatonlellei BL Yachtclub vezetője. Tóth Balázs szerint ugyanis erős szezon jöhet, még ha a tavasz nem is jött össze. Az nlc.-nek arról is beszélt, hogy az áprilisi-májusi foglalások esetén ők kezdeményezték a vendégeknél, hogy helyezzék át másik időpontra, de megemlítette, hogy nyári foglalást még nem mondtak le náluk. „Mindenki abban bízik, hogy 1-2 hónap alatt vége lehet ennek a rémálomnak, én is igyekszem pozitívan állni a dologhoz. Ha véget ér ez az időszak, az emberek ki lesznek éhezve az ingerekre, és megindulnak. Erős lesz a belföldi forgalom.” Tóth hozzátette, hogy ők még senkinek nem mondtak fel, egyrészt mert nem szerette volna cserben hagyni a kollégákat, másrészt ha véget ér a pánik, és újra lehet nyitni, azonnal fogadni tudják a vendégeket. Nekik is nagy segítség a hitelfizetési moratórium és a járulékmentesség.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere hasonló optimistán várja a nyarat, sőt a városban megkérdezett büfések is. Úgy vélik, hogy ha júniusban már nyithatnak, akkor pont olyan szezon várhat rájuk, mint eddig, az ő forgalmukat a koronavírus még nem befolyásolta.

Zamárdi leghíresebb, indokolatlanul magasztalt étterme, a Mauro homlokzata. Minden év márciusában kiírják a pontos nyitást, idén még nincs kint tábla. / A szerző felvétele

Zamárdi leghíresebb, indokolatlanul magasztalt étterme, a Mauro homlokzata. Minden év márciusában kiírják a pontos nyitást, idén még nincs kint tábla. / A szerző felvétele

Csákovics Gyula arról is beszélt, hogy Zamárdi tavaly több mint 160 millió forint idegenforgalmi adót szedett be, de idén óvatosabban tervezték a költségvetést, mivel eddig 150 magánszállás mondta vissza a tevékenységét a kötelező adatszolgáltatás macerája miatt (a magánszállásoknak 2019. december 31-ig kellett regisztrálni a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál), és elképzelhető, hogy még többen beadják a kulcsot. A polgármester hozzátette, hogy a tavaszi lemondásokat megérzik a szállásadók, de ha a főszezon két hónapja a szokott módon teljesít, Zamárdi túléli ezt az évet. „15 éve alig volt program Zamárdiban, tavaly pedig szinte minden hétvégére jutott rendezvény. Az önkormányzat most úgy tervez, hogy a Rosé fesztivált megtartjuk, és remélem, hogy nyár végén a Strand és a B My Lake fesztivál is megrendezésre kerül.”

„Egy nyaralótulajdonost a szomszéd megdobált ételmaradékkal” – ez most van a Balatonon, de a vendéglátók már várják a nyarat

Még hideg van, még üres a part / A szerző felvétele

Pénteken a kormányfő kijárási korlátozást jelentett be, egyelőre két hétre.

Országhatárok és a koronavírus: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top