Egészség

Egyelőre úgy tűnik, nem jó a koronavírus ellen az itthon is gyártható gyógyszer

Az első kísérletek nem túl biztatóak a hazánkban is gyártható gyógyszerrel kapcsolatban.

Az elsősorban maláriás betegek kezelésére is használt hidroxiklorokinről kínai kutatók korábban azt állították, hogy a szer – önmagában alkalmazva – nem hatásos a koronavírus kezelésére – írja a hvg.hu. Az oldal értesülései szerint a kis csoportos tesztek során nem sikerült bizonyítani, hogy a szer hatásos lenne a kórokozó ellen. 

Francia kutatók korábban úgy találták, hogy a hidroxiklorokin önmagában is képes lehet legyőzni a koronavírust, igaz, arra is rájöttek, hogy igazán hatékonyan az azitromicin nevű antibiotikummal kombinálva lehet alkalmazni. 

A helyzetet bonyolítja, hogy korábban kínai és olasz kutatók is arra jutottak, hogy a maláriaellenes gyógyszer a koronavírusos betegeknél is működhet, emiatt a magyar kormány megtiltotta a hazai készletek exportját, ez a hvg.hu információi szerint mintegy 2,2 millió ember kezelésére lehet elég. 

A hidroxiklorokvin mégsem jó a koronavírus ellen?

A hidroxiklorokvin a jelenlegi ismereteink szerint önmagában nem alkalmas a koronavírus kezelésére (Fotó: Getty Images)

Apró reménysugár, hogy az eddigi kísérleteket csupán kis létszámú mintán végezték, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO pedig éppen ezen a héten jelentette be, hogy a hidroxiklorokin és a klorokin nevű szerek hatását szélesebb körben is tesztelni fogják. A kínai kutatás során ugyanis eddig csupán 30 betegen végeztek kísérleteket. 

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top