Család

Mondatok, amit most sokkal többször kell mondani a gyerekeknek

Felejtsd el most az iskolát, tanulást, büntetést, figyelj arra inkább, hogyan tarthatod meg a gyerek biztonságérzetét.

Hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben, hajtjuk a gyerekeket a tanulással, rohanunk főzni, megszakadunk, közben próbáljuk tartani a kialakított szabályokat otthon, csak közben azt felejtjük el, hogy a gyerekeknek most leginkább biztonságérzetre van szükségük. 

Minél kisebb a gyerek, annál nagyobb szüksége van a kiszámíthatóságra ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. Ez a kiszámíthatóság szűnt meg egyik pillanatról a másikra, amikor felfordult az élete az ovi- és iskolabezárással, és hogy a négy fal között kell töltenie a napjait. A napirend ment a levesbe, teljesen alapoktól át kellett alakítani az életét, ami még nekünk, felnőtteknek is nehezen megugorható akadály. Mit érezhet akkor a gyerek?

A közösségi oldalakon rengeteg szó esik arról, hogy kimerültek a szülők, ami teljesen érthető, de ne felejtsük el közben a sok gyereket sem, akiknek ugyanolyan hatalmas feladat belerázódni a jelenlegi helyzetbe. Nem csoda, hogy hisztisebb otthon – ehhez már az is elég lenne, ha csak a mozgás csökkent volna drasztikusan, de még egy nagy halom változást kapott mellé a nyakába. Bár a gyerekek rugalmasak és alkalmazkodnak szinte bármilyen élethelyzethez, de az átmenetet meg lehet nekik könnyíteni, ha tudatosan odafigyelünk szülőként a saját kommunikációnkra.

gyereknevelés mondatok szülők

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Életkortól függetlenül most sokkal több pozitív megerősítésre van szükségük a gyerekeknek. A kamasznak és az ötévesnek ugyanúgy hallania kell a szülőktől, hogy minden rendben lesz, és nem kell pánikolni az új élethelyzet miatt. A következő mondatokat érdemes többször használni a gyerekekkel való kommunikációban.

1. „Feltétel nélkül szeretlek”

Nincs olyan, hogy egy anya, apa túl sokszor mondja, hogy „szeretlek”. A feltétel nélküli szeretetet persze nem szavakon, hanem tetteken keresztül érzi a gyerek, de most ez az időszak megkívánja azt is, hogy verbálisan megerősítsük benne az összetartozás-érzést. Nem különálló személyek vannak a családban, hanem egy egység vagyunk, akik közösen, egymást támogatva vitorlázunk át ezen a válsághelyzeten is. Mindegy, hogy aznap épp mennyire sok a hiszti, mennyi volt a veszekedés, mennyire nem volt hajlandó a gyerek megcsinálni a kötelességeit, a szeretetünkről biztosítani kell minden áldott nap.

2. „Ez is elmúlik”

A legfontosabb szó, mondat ebben az egész káoszban az, hogy „elmúlik”. Nem tart örökké a szobafogság, bizonytalanság, hanem szépen újra lehet majd indítani az életünket. Lehet erről beszélgetni a gyerekekkel, sőt kell is, hogy értsék, mi zajlik körülöttük. De amikor a karantén miatt vannak épp kiborulva, érdemes az „ez is elmúlik” gondolatba kapaszkodni és közvetíteni feléjük, hogy azért nem reménytelen a helyzet.

3. „Elég jó vagy, ahogy vagy”

Most aztán végképp nem kell tökéletességre törekedni, örülünk, ha túléljük a napokat, nemhogy még azon rágódjunk, milyen hibákat követtünk el. A gyereknek is engedjük meg, hogy hibázzon, elfelejtse a feladatát, vagy épp nyűgösebb legyen az átlagnál, nem kell leszidni érte, inkább csak öleljük meg és mondjuk el neki, hogy pont elég jó úgy, ahogy van.

4. „Egyszerre csak egy pillanatot kell megoldanunk”

Arra, hogy oldjuk a szorongást a gyerekben (és magunkban), az egyik legjobb módszer, ha tudatosítjuk benne, hogy egyszerre csak egy feladatra kell összpontosítani és nem nézni a távolabbi jövőbe. Jelentősen lecsökken a hisztik és veszekedések száma, ha mindig emlékeztetjük rá – és ezt a példát is mutatjuk –, hogy a jelen pillanattal foglalkozunk, mert azt tudjuk csak kontrollálni.

5. „Büszke vagyok rád”

Ne felejtsük el, hogy a gyerekben él a törekvés, hogy meg akar felelni a szülőknek. Ez most még nehezebb feladattá vált, hiszen a nap 24 órájában nem lehet megfelelni, senki sem képes teljesíteni minden elvárást, ettől pedig még jobban nőhet a belső feszültség – ami újabb hisztiket és veszekedéseket eredményez. Bármilyen apróságot is csinál jól a gyerek, vegyük észre, dicsérjük meg érte. Ha a kamasz kipakolja a mosogatógépet, köszönjük meg neki. Ha a kicsi elrakja a játékait, mondjuk el, mennyire ügyes. Ne fukarkodjunk a dicséretekkel, sokat segíthetnek a gyerekek közérzetén.

További cikkek a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top