Baba

Vigyázz, a babák megérzik, ha mérges az anyukájuk!

A pici babák is képesek arra, hogy megérezzék az anya elfojtott dühét, agresszióját a beszédében.

A Manchester Egyetem kutatói egy új tanulmányban arra figyelmeztetnek, hogy anyaként sokkal többet kell törődnünk magunkkal és jobban kell figyelnünk a szülés utáni depresszió jeleire, hogy ne forduljunk indulatosan a babákhoz, mert sokkal többet érzékelnek a körülöttük lévő világból, mint eddig hittük.

A tanulmányból kiderült, hogy hat hónapos korától kezdve a baba agyának bizonyos részei aktiválódnak, ha mérges hangszínt hallanak az anyukájuktól. Minél erőszakosabb, türelmetlenebb az anya beszéde, annál inkább aktiválódnak ezek a részek.

baba anya hangszín

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Chen Zaho, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kísérletek során MRI gépekkel mérték a babák agyi aktivitását, és az eredményekben azt találták, hogy a különböző érzelmi töltetű beszédre más és más agyi terület aktiválódik. Ami újdonság volt számukra, hogy a babák agya rendkívül érzékenyen reagált a mérges, dühös hangszínre, ami a kutatók szerint hatással lehet a gyerek jövőbeli viselkedésére és reakciójára az agresszióval kapcsolatban.

A kutatók szerint ezért a kiabálásra és agresszív reakciókra fokozottan kell figyelniük az anyáknak, mert a gyerek önbizalma sérülhet már babakorában. Az egészséges lelki és agyi fejlődéshez a babának érzelmi biztonságra van szüksége.

A legjobb, amit tehetünk, ha sok testi kontaktussal és gyengédséggel ellensúlyozzuk az idegesebb, agresszívabb megnyilvánulásokat, amik nyilván elkerülhetetlenek néha. Illetve azt tanácsolják a kutatók, hogy az anyukák tanuljanak minél több stresszoldó technikát, légzőgyakorlatot, meditáljanak, és jógázzanak, csináljanak bármit, ami segít csökkenteni a feszültséget. Ezenkívül szánjanak időt saját magukra, mert ha anya rendben van, a baba is rendben lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top