Család

Elkezdte munkáját Gofree, az első magyar gluténjelző kutya

Már többször írtunk Gofree-ról, a 10 éves, cöliákiás Emma mellé szánt segítőkutyáról. Most már a kiképzésének vége és munkába is állhat.

Írtunk és forgattunk is Gofreeról, Magyarország első glutén-jelző segítőkutyájaról, akit a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület képzett ki.

Emma és Gofree, a segítőkutya

Emma és Gofree, a segítőkutya (Fotó: NEO)

Gofree mostanra munkába is állt, így ő lett az első glutén-jelző segítőkutya Magyarországon, egy 10 éves cöliákiás kislány, Emma mellett dolgozik.

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület azt írja, Gofree március első felében sikeres próbavizsgát tett az Egyesület kiképzőivel. A hivatásos segítőkutya vizsgát bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési és vizsgahelyszínt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet a járvány miatt határozatlan időre lezárták.

A cöliákia egész életen át tartó betegség, mely száz ember közül egyet érint. A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, és ez tönkreteszi a beteg szervezetét. Az egyetlen hatékony gyógymód a teljesen gluténmentes táplálkozás, de azt rendkívül nehéz betartani: a glutén szinte mindenhol jelen van, ahol élelmiszerrel foglalkoznak, akár egészséges ember számára észre sem vehető szennyezőanyagként is.

(Kiemelt kép: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top