Család

Takarítás járványhelyzet után – mennyire legyen steril a lakás?

Klór klórral, hipós tojás, ózonos fertőtlenítés… sokan lettek mostanában megszállottjai a teljes sterilitásnak az otthonukban. Csakhogy a túlzás takarítás terén sem feltétlen jó dolog.

Az elmúlt időszakban nagyon sok (túl sok) szó esett a takarításról.  Szinte mindenki megkérdőjelezte az addig bevált, hétköznapi takarítási módszereit. De tényleg ennyire drasztikusan kell takarítanunk?

A vegyszerek túlzott használata komoly egészségügyi kockázatokat rejt, a légzőszerveinket, nyálkahártyánkat és a bőrünket támadja, allergiás reakciót okozhat. A gyerekeink és a háziállatok fokozott veszélynek vannak kitéve.

Itt az ideje rendet rakni a takarítás terén. Elmondjuk mit érdemes mivel, illetve milyen időközönként takarítani, melyek a tévhitek és mire kell fokozottan figyelni az egészségünk és a tiszta otthonunk megőrzése érdekében. Célunk a mítoszok és tévhitek ledöntése, amelyek most óriási számban keringenek a neten, ugyanakkor szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy a korlátozások enyhítése mellett továbbra is fontos betartani a fokozott higiéniai szabályokat.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

A kérdésekre Palak Agarwal, Ari Beatrix és Luczek Livia, a reNEW Technologies laboratóriumának munkatársai válaszoltak.

Kell-e fertőtleníteni ezentúl a megvásárolt ételeket (különösen a zöldségeket, gyümölcsöket) vagy elég csak letisztítani ezeket?

Ma már sajnos szinte minden boltban vett gyümölcs és zöldség valamilyen vegyszerrel kezelt. Így vírus ide vagy oda, mindenképp érdemes foglalkoznunk a frissen megvett áru tisztívásával. Ám az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sem szükséges különösebben fertőtleníteni a megvásárolt élelmiszereket.

A tiszta víz és egy természetes dörzsszivacs, vagy mint kézmosásnál a szappanos víz, jó megoldást nyújtanak. A szappan legyen természetes alapanyagú, illatmentes. A kórokozók ellen enyhén szappanos vízben mossuk meg, majd öblítsük át a zöldségeket, gyümölcsöket, még akkor is, ha valamilyen csomagolásban vettük meg őket. A vegyszerek főként a héjban halmozódnak fel (nemcsak a citrusfélékben, hanem például az alma és uborka héjában is).

A megvásárolt árucikkek kapcsán érdemes figyelni arra, hogy ezek sok kézen mennek át, s nem csak a bolti eladók, de esetleg a vásárlók is megfogják azokat. Egy szappanos nedves áttörléssel sok piszkot távolítunk el, így a hűtőbe is tisztábban kerülnek be a termékek.

Tipp

Arra figyeljünk, hogy ha banánt vagy egyéb gyümölcsöket hámozunk mosatlanul, akkor ne nyúljunk mosatlan kézzel a gyümölcs húsához. Sütésnél, ha gyümölcs héját reszelnénk az ételbe, akkor jobb kezeletlen, bioterméket választanunk.

Hogyan takarítsuk azokat a felületeket, amelyeket állandóan megfogunk (kilincsek, csapok, hűtő ajtaja…)?

A rendszeresen megfogott felületeteket érdemes most gyakrabban tisztítani, és igény esetén fertőtleníteni. Azért ne essünk át a ló másik oldalára! A túlzott, vegyszeres takarítás árt az egészségünknek és a környezetnek is. Bánjunk óvatosan a kemikáliákkal, kezeljük őket mértékkel! Fontos, hogy elsőként takarítsuk le a koszt, csak ezután következzen a fertőtlenítés, ahol szükséges. A tisztításhoz használjunk pamut törlőrongyokat, majd használat után mossuk, vasaljuk ki azokat. Gyorsabb megoldás, ámde környezetterhelőbb, ha papírtörlőket használunk.

A gyakran megfogott dolgokat elég naponta egyszer fertőtleníteni. Ide tartoznak a kilincsek, a kapcsolók, a kulcsok, a csaptelepek, a kézitáska, a hátizsák fogója, zippzárja. Legjobb, ha ezt a feladatot akkor végezzük el, miután hazaértünk, természetesen alapos kézmosást követően. A nagyobb bútorokat elég heti rendszerességgel tisztítani, és igény szerint fertőtleníteni.

Gondoljunk a kocsira is! A kormányt, a sebváltót, a kéziféket, a műszerfalat rendszeresen, vagy folyamatosan megfogjuk vezetés közben. Érdemes ezért naponta, vagy utazásonként fertőtleníteni a felületeket. Mindig legyen a kocsiban kézfertőtlenítő is!

Hogyan tartsuk tisztán a digitális, elektronikai eszközöket (tévé távirányítója, mobil, telefon, laptop…)?

A telefon és az összes elektronikai berendezés életünk elengedhetetlennek tűnő részévé vált. Naponta milliószor pötyögünk a telefonunkba üzeneteket, írunk leveleket a számítógépen, laptopon. Használat közben hozzáérünk a hajunkhoz, arcunkhoz, szánkhoz, az eszközökön pedig rengeteg baktérium és vírus tanyázik. Ezután egyértelmű, hogy napi szinten dolgunk van a tisztításukkal! Fontos azonban, hogy ne használjunk hagyományos tisztítószereket erre a célra, mert károsíthatják az eszközöket. A legjobb megoldás a kijelzők tisztítására egy enyhén szappanos vízkeverék készítése, amit egy szórófejes üvegbe teszünk. A képernyőkre mértékkel szórt permetet csak le kell törölnünk. (A szappan és a víz alkalmas a szemüvegek lencséinek természetes tisztítására is.)

Kell-e most többet takarítanunk a padlókat, szőnyegeket?

Első és egyben legfontosabb szabály, nem csak most, hanem mindig: vegyük le a cipőnket, ha az otthonunk belső tereibe lépünk! A cipők talpával mindenképp bevisszük az utca piszkát, és a kutatók lehetségesnek tartják, hogy így vírusokat is bejuttathatunk az otthonainkba. A nagy járványokat már megélt hongkongi lakosok fertőtlenítik is a cipőiket. Nekünk nem kell most túlzásba esni, vegyük le a cipőnket, és figyeljünk a padlók, szőnyegek tisztítására!

A tisztítatlan padló táptalaja lehet vírusoknak és baktériumoknak, így, ha nagy létszámú családban élünk (különösen pici gyerekekkel vagy akár háziállatokkal), akkor heti két-háromszor takarítsunk! Elsőként a port takarítsuk el, lehetőleg porszívóval, majd mossunk fel egy fertőtlenítő hatású, az egészségünkre nem káros, környezetet kímélő tisztítószerrel. Figyeljünk itt is a természetes alapanyagokra, mert a belélegzett vegyszerek károsíthatják az egészségünket! A fertőtlenítő hatású felmosás után ismét tiszta vízzel mossuk át a padlót! Figyeljünk a tisztítószerek biztonsági előírásaira és soha ne keverjük azokat!

Válasszunk lehetőleg mosható szőnyegeket, melyeket a heti porszívózás mellett havonta ki is moshatunk.

Ki kell-e mosni a ruhát vásárlás után? Mossunk-e hajat vásárlás után?  Milyen alapvető egészségügyi rutinokat tartsunk be még akkor is, ha már enyhül a járványhelyzet?

A járványügyi szabályok enyhítése ne legyen egyenlő a teljes szabadsággal! Attól még, hogy sok hely újra megnyit, és több boltban megfordulhatunk, még ugyanúgy ajánlott a maszk hordása és a kézfertőtlenítés is. A vásárlás utáni ruhamosás javasolt, főleg akkor, ha tömegközlekedéssel is utaztunk. A hajmosás azonban épp olyan túlzás, mint az ózon házi bevetése: nem kell agyoncsutakolni magunkat, hiszen nem egy kórházi fertőző osztályon voltunk, csak paradicsomot vettünk a közértben.

Sokat lehet hallani az ózonos fertőtlenítésről. Ez valóban segít, vagy ártalmasabb, mint amennyire hasznos?

Az ózon szúrós szagú, mérgező gáz, aminek a hatékonyságát a COVID 19 ellen még nem bizonyították kutatások, annak ellenére, hogy nagyon hatékony gombák ellen, és antibakteriális hatása van. Elsősorban olyan élelmiszeripari termékeknél, italoknál használják, ahol egyéb vegyszert nem szabad bevetni.  Otthoni használata kifejezetten veszélyes, és csak egy óra elteltével szabad abba a térbe belépni, ahol bevetették. Kifejezetten veszélyes várandós nőkre, gyerekekre és állatokra, károsítja a tüdőt, légzési nehézséget, mellkasi fájdalmakat, torokirritációt okozhat, így jobb, ha nem vásárolunk ilyen készüléket. Nem kell „golyószóróval” nekiállnunk a fertőtlenítésnek, számos egyéb, kevésbé káros megoldás létezik.

Még több takarítás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top