nlc.hu
Család

Emelkedik a csed

Emelkedik a csecsemőgondozási díj összege

A korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől a csecsemőgondozási díj összege - jelentette be Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden.
Csecsemő - Fotó: Pixabay

2021. július 1-jétől él az családtámogatási emelés: ekkortól a korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára nő a csecsemőgondozási díj (csed) összege – jelentette be Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette, a csed után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem.

Ez Novák Katalin szerint azt jelenti, ha egy nőnek például a gyermekvállalás előtt 350 ezer forintos havi fizetése volt, az 232 750 forintot jelentett nettóban. Viszont a csed folyósítása esetén a nettó jövedelme 297 500 forint lesz. 

A csedet azok a nők vehetik igénybe, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 napon keresztül biztosítottak voltak. Az ellátás jár az örökbefogadó szülőknek is a gyermek hat hónapos koráig.

A tervek és az ígéretek szerint a jövőben 80 ezer családot hoz az intézkedés jobb helyzetbe.

Még több változás és tudnivaló az aktuális családtámogatásokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top