nlc.hu
Család

Mennyien vagyunk a Földön

Már csak 44 év, és megáll a népességnövekedés a Földön

Egy új kutatás szerint 2064 körül éri el a csúcspontot a Föld lakossága, onnantól viszont a társadalmak népessége csökkeni kezd. Ám ez nem biztos, hogy jó hír...

Úgy tűnik, mégsem biztos, hogy a népességnövekedés lesz a probléma az elkövetkező években. Ugyanis döbbenetes hatással lesz társadalmainkra, hogy hamarosan a világ szinte minden országában kevesebb gyerek fog majd születni, és erre egyáltalán nem vagyunk felkészülve, állítja egy amerikai kutatás, ami a Lancet című folyóiratban jelent meg, és amit a 444.hu ismertetett a BBC összefoglalója alapján.

44 év múlva megáll a túlnépesedés a Földön.

Fotó: Unsplash

A Föld szinte összes országában csökkenni fog a lakosság száma az évszázad végére, és van 23 ország, például Japán vagy Spanyolország, ahol meg is feleződik majd ez a szám. Az előrejelzések szerint Magyarország is a jelentős visszaesők között lesz, és a jelenleg is zajló folyamatos népességcsökkenés tovább fog zajlani. Nagy problémát jelentenek amjd az elöregedő társadalmak is. 

Az University of Washington egészségügyi kutatóintézetének szakemberei által most publikált tanulmány szerint míg 1950-ben 4,7 volt a globális fertilitási ráta, azaz a világon élő nők átlagosan ennyi gyereket szültek életük során, ez szinte folyamatos visszaesés után 2,4-re csökkent 2017-re, és az előrejelzések szerint 2100-ra 1,7 lehet. És ha egy társadalomban a ráta 2,1 alatt van, akkor annak a társadalomnak a népessége csökkenni kezd. 

A kutatók épp ezért arra számítanak, hogy a Föld lakossága 2064-re érheti el majd a csúcspontját, amikor egyszerre mintegy 9,7 milliárd ember élhet majd a bolygón, utána pedig fokozatos csökkenés indul meg, és a század végére 8,8 milliárdan lehetünk. 

A népesedési világnap alkalmából megjelent cikkünkben arról írtunk, a túlnépesedés is igen csak nagy gondot jelent a világnak. Más tanulmányok viszont kicsit mást jósolnak, mint a jelenlegi: hiába lassul az emberiség növekedésének üteme, 2100-ra várhatóan úgy 11 milliárd körül fog stabilizálódni. Más vélemények szerint a népesség 9 milliárdnál fog tetőzni, és néhány generáció alatt majd nagyon gyorsan csökken. Azt is kimutatták, hogy másfél-két milliárd körül kellene stabilizálni a populációt ahhoz, hogy ne következzen be a globális katasztrófa. 

További cikkeink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top