Család

Félrediagnosztizálták a 15 hetes kismamát, abortuszra akarta rávenni a nőgyógyász

Neheztel első orvosára az anyuka, mivel semmilyen specialistához sem küldték tovább. Egyből el akarták vetetni a babáját, miközben az immár 2 éves kisfia a csigolyafejlődési rendellenessége ellenére is teljes életet él.
kismama

A gerincbeteg gyerekekkel foglalkozó Vertebra Alapítvány azt kéri, hogy küldjék tovább a szülész-nőgyógyászok a kismamákat specialistákhoz, ha az ultrahangon eltérést látnak a magzat gerincén. Előfordul ugyanis, hogy az ultrahangon az orvos tévesen olyan súlyos állapotot lát, ami alapján abortuszt tanácsol az anyának. Közben viszont lehet, hogy csupán csigolyafejlődési rendellenességről van szó, ami kezelhető és teljes életet élhetne a gyerek – derült ki az RTL Híradó riportjából, amely egy olyan esetet is bemutatott, ahol teljesen félrediagnosztizáltak egy kismamát.

A 2 éves Beninek csigolyafejlődési rendellenessége van, úgynevezett ékcsigolyája. Amikor édesanyja 15 hetes terhes volt, az ultrahangon sokkal nagyobb bajt sejtett a nőgyógyásza. “Végig azt mondta minden egyes ultrahangnál az orvos, hogy nyitott gerince van a babának, beteg lesz a gyermek, fogyatékos lesz, esetleg kerekesszékes, nem fog tudni járni; s gondolkodjunk el az abortuszon” – emlékezett vissza Magyar-Sipos Alexandra, aki nem törődött bele a diagnózisba, kért egy másodvéleményt is egy másik klinikáról. Az ottani orvos egyből elvetette a nyitott gerincet, s ékcsigolyára gyanakodott.

A szülők végül nem vetették el a babát, mert időközben rátaláltak a gerincbeteg gyerekekkel foglalkozó Vertebra Alapítványra, Beni megszületése után pedig egyből hozzájuk fordultak. A kisfiúnak másfél évesen bizonyosodott be az ékcsigolya diagnózis, ami – édesanyja elmondása szerint – egyáltalán nem akadályozza a kisgyereket a mindennapokban. “Ugyanúgy motorozik, futkározik, mint bármelyik egészséges gyermek” – jegyezte meg Beni anyukája.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Még több téves diagnózisos eset az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top