nlc.hu
Család

Tanévkezdés a felsőoktatásban

Maszk, védőtávolság, lázmérés – Ilyen lesz a tanévkezdés a felsőoktatásban

Egységes járványügyi iránymutatást kapnak a tanévkezdésre az egyetemek és főiskolák a koronavírus kezelésére.
Egyetem, főiskola

Járványügyi eljárásrenddel segíti a felsőoktatási intézményeket a tanévkezdésre felkészülésben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A minisztérium közleményében azt írta: az operatív törzs ajánlásai alapján dolgozták ki a felsőoktatási intézmények látogatására vonatkozó javaslatokat és a külföldi hallgatók beutazási eljárásrendjét. Az egységes iránymutatás szerint minden felsőoktatási intézménynek a járványügyi készültséget kezelő, folyamatosan aktualizált és a fenntartóval is egyeztetett intézkedési tervvel kell rendelkeznie.

Ezek a minisztérium járványügyi ajánlásai a felsőoktatási intézményeknek:

  • A felsőoktatási intézmény épületeit, rendezvényeit, tanóráit kizárólag egészséges, koronavírusos megbetegedés tüneteit nem mutató emberek látogathatják.
  • A tünetmentes dolgozók és hallgatók esetében is elengedhetetlen az egészségügyi szabályok – gyakori, szappanos kézmosás és kézfertőtlenítés – maradéktalan betartása.
  • A jelenléti tanórákat lehetőség szerint úgy kell megszervezni, hogy a 1,5 méteres védőtávolság betartható legyen. Amennyiben ez nem lehetséges, kötelező a maszk viselése.
  • A kollégiumokba, diákotthonokba beköltözés előtt ki kell tölteni egy kérdőívet, és testhőmérsékletet kell mérni. Ezt naponta el kell végezni, és a tüneteket mutató tanulókat azonnal el kell különíteni.
  • A kollégiumi szobák beosztása során törekedni kell arra, hogy egy-egy kollégiumi szobában azonos csoportokban tanuló, azonos tantermi órákat látogató hallgatók lakjanak.

A eljárásrend javasolja továbbá az online beiratkozás lehetőségének biztosítását, és tartalmazza a tanévnyitók, egyéb rendezvények megtartására vonatkozó ajánlásokat is.

Az egyetemi gólyatáborok megrendezése esetén a járványügyi szabályok fokozott betartása szükséges, a résztvevők száma pedig nem haladhatja meg az ötszázat. A javaslat szerint a táborok több turnusban is megszervezhetők .

Az aktuális országbesorolások alapján külön ajánlás készült a külföldi hallgatók beutazási eljárásrendjére. Eszerint a felsőoktatási intézmény a külföldről történő beutazáshoz igazolást állít ki a nem magyar állampolgárságú hallgatónak, aki az országba lépést követően 24 órán belül köteles felvenni a kapcsolatot felsőoktatási intézményével, és köteles megjelenni az igazoláson megadott szálláshelyen.

(MTI)

(Kiemelt kép: iStock)

Járványhelyzet a közoktatásban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top