Család

A szakértő szerint nem segít a határzár, a behurcolt esetek a 10 százalékát sem érik el az új fertőzéseknek

A vírus már köztünk terjed, ezért határzárral nem tudjuk megállítani. A reprodukciós szám már vészesen nagy, és az induló iskolaév csak növelni fogja. A járványügyi matematikuscsapat vezetője, Röst Gergely szerint nagy a baj.

Pillanatnyilag 2 és 2,5 közé tehető a koronavírus reprodukciós rátája Magyarországon, a belföldi terjedés gyorsulni látszik, és a megállításához édeskevés lesz egy határzár, ugyanis a fertőzések mindössze tíz százalékát jelentik jelenleg a behurcolók, a vírus már köztünk terjed – mondta Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora a Portfóliónak adott interjújában.

A koronavírus a Föld körül (fotó: Pixabay)

A koronavírus a Föld körül (fotó: Pixabay)

A szakértő szerint a tavasz megmutatta, hogy a kontaktusszám csökkentése (pl. kijárási korlátozás) bár eredményes, borzasztó drága mulatság, ezért az ősszel másféle védekezési eszközökhöz kell folyamodnunk. A tesztelés kiterjesztése például elengedhetetlennek tűnik, de szükség lesz azért valamennyi távolságtartásra, a kiterjedt maszkhasználatra, higiénianövelésre, de a kontaktuskövetés és a tesztelés hatékonyságát is növelni kell. Nemcsak a tesztek száma fontos – bár azt is növelni kell – , hanem a gyorsaságuk is. Röst szerint a legfőbb hiba, hogy szinte csak tünetekkel rendelkezőket tesztelnek, ami a járvány terjedését kevésbé akadályozza. Mire valaki tüneteket produkál és orvoshoz fordul, akár egy-két nap is eltelhet, és előfordul, hogy valakiről csak 8-10 nap után derül ki, hogy pozitív, ez idő alatt pedig fertőzőként végig jelen van a társadalomban. A szakértő szerint a kontaktuskutatással olyan embereket is ki lehet emelni a fertőzésláncból, akik még csak a betegségük elején tartanak, és ezzel hatékonyan lehetne akadályozni a vírus terjedését. Gondot jelent, hogy sok fertőzést tünetmentes fertőzöttek okoznak, fontos, hogy őket is megtalálják. A vírus reprodukciós számát meg kell próbálni egy körülire visszaszorítani.

Bár azt látjuk, hogy a fertőzöttek száma emelkedik, de a kórházakba mégsem kerülnek be sokan, nem kell rögtön arra gondolni, hogy a vírus gyengült. Ugyanez játszódott le Floridában is, ami annak köszönhető, hogy eleinte fiatalok fertőződtek meg, köztük terjedt a vírus, de idővel a járvány rajtuk keresztül ismét elterjedt az idősebbek körében is, és így újra sok áldozattal járt. Az iskolakezdés biztonságáról nagyon kevés adat áll rendelkezésre, de az biztos, hogy a nyitva lévő iskolák tovább fogják növelni a reprodukciós számot. Mivel a koronavírus elsősorban rendezvényeken terjed, Röst Gergely szerint kijárási korlátozás nélkül a rendezvények létszámának drasztikus csökkentésével lehetne visszaszorítani a terjedést. A veszélyeztetett csoport óriási, nagyjából a lakosság harmadát teszik ki az idősek, őket szinte képtelenség teljesen izolálni a társadalomból.

További friss híreink a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top