Aktuális

Elfelejthetjük a kézfogást a katolikus szentmiséken

A járványhelyzet miatt megváltozik a katolikus misék menetrendje. A változást egyelőre a győri egyházmegyében rendelték el, de hamarosan országossá válhat.

Papi közlések szerint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megváltoztatni készült a misekönyv szövegét, vagyis a változás nemcsak a járványhelyzetet érinti majd, hanem utána is életben maradhat. A mise során a „Köszöntsétek egymást a béke jelével!” mondat helyett a jövőben az „Engesztelődjetek ki szívből egymással!” kerülhet be a misekönyvekbe. Utóbbi mondatot olykor már korábban is alkalmazták, de a jövőben várhatóan nem hívhatják majd fel az egybegyűlteket a béke jelének, a kézfogásnak az alkalmazására – írja a szemlelek.net-re hivatkozva a 444.

Katolikus szentmise Krakkóban idén májusban (fotó: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Katolikus szentmise Krakkóban idén májusban (fotó: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Győrben erről már tájékoztatták egy szentmise keretében a jelenlévőket, miután a Győri Egyházmegyében Veres András püspök azonnal hatállyal már elrendelte a módosítást. A mondatcsere azt jelenti, hogy mostantól kerülni kell a kézfogást a szentmiséken. A módosítás hamarosan a többi egyházmegyében is bevezetésre kerül, bár egyelőre hivatalos tájékoztatást erről még nem adtak ki.

A katolikus egyház olykor próbáltak kreatívan kezelni a koronavírust:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top