nlc.hu
Család

Koronavírus vakcina

Egészségügyi megfontolásból felfüggesztették az egyik koronavírus-vakcina tesztelését

Az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel.

Felfüggesztették biztonsági megfontolásokból az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírusvakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel – adta hírül a Stat News nyomán a 24.hu. A The New York Times című amerikai lap egy jól értesült forrástól úgy tudja, hogy az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Komplikáció lépett fel egy koronavírus vakcina teszten.

Koronavírus vakcina teszt Floridában (Fotó: Joe Raedle / Getty Images)

Az AstraZenecánál szabványos felülvizsgálati eljárás miatt szüneteltetik a beoltást, lehetőséget biztosítva ezzel a biztonsági adatok ellenőrzésére. Az AstraZeneca egyben hangsúlyozta: egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

Az AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcina egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást a többi között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik. Az egészségügyi probléma egy, az Egyesült Királyságban kezelt páciensnél lépett fel, de a beteg várhatóan meggyógyul.

A vállalat közleményben azt írja, a nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról alaposan meg kell vizsgálni. Az állásfoglalás szerint az AstraZeneca fel fogja gyorsítani a vizsgálatot, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon csak el. A a cél éppen annak megállapítása, hogy az egészségügyi problémát a vakcina okozta-e.

Júniusban írtuk meg, hogy az Oxfordi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy oltóanyagot, és az egyetem már megállapodott az AstraZeneca gyógyszeripari céggel a gyártásról és a forgalmazásról arra az esetre, ha az emberi tesztelés alatt álló koronavírus-vakcina beválik.

Most az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech vakcinagyártók is elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben betartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági szabványok esetleg csorbát szenvedhetnek. 

Mire számíthatunk a védőoltás terén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top