Család

Mit tegyek, ha utálom a tini gyerekem barátait?

Szóljunk vagy inkább maradjunk csendben, ha nem bírjuk a tini gyerek barátait?

A tini gyerek még csak 11-12 éves, ezért jogosan dilemmázunk rajta, hogy mégis mennyi beleszólásunk van abba, kivel barátkozik. A fejünkben épp még csak most volt elsős a suliban, és nem mehetett át az úttesten egyedül. Ám 10 éves kora körül menthetetlenül elkezd önállósodni és új szociális stimulációk után néz, ez pedig nehéz fordulópont a szülőknek. Dr. Jennifer Powell-Lunder klinikai szakpszichológus a tinik lelkére specializálódott, gyakran találja magát szemben azzal a szülői panasszal, hogy a gyerek barátai elviselhetetlenek. Véleménye szerint ilyenkor háttérbe kell szorítani magunkat, és szem előtt tartani, hogy a gyerek fejlődése szempontjából fontos, hogy ebben az életkorban a saját korosztályában felderítse, hol a helye.

„A személyiség formálódásában a tinikor a szociális újjászületés időszaka, és létfontosságú, hogy átessen rajta a gyerek. Ebben az időszakban kezdi felfedezni a tini a körülötte lévő világot, és kilép a családi burokból.”

A veszélyes barátok

A szakember szerint természetesen lehet a szülőknek véleménye a tini barátairól, de nem mindegy, hogy milyen módon közvetíti ezt a gyerek felé. Hátra kell lépni egyet és bátorítani a tinit, hogy építse a kapcsolatokat, de közben fél szemünket rajta is kell tartani, nehogy rossz társaságba keveredjen. Ez ám a kihívás!

Beleszóljon a szülő, kivel barátkozik a tini?

A tinik néha nem jól választanak barátot (Kép: Unsplash)

Ha olyan gyerekkel kerül barátságba a tini, akivel kapcsolatban reális aggodalmaink vannak – mert például bántalmazó, drogozik vagy ellóg a suliból folyton –, akkor mindenképp le kell ülni beszélgetni a tinivel erről. Nem letámadva, nem eltiltva, mert azzal csak olajat öntünk a tűzre, hanem inkább csak megkérdezni a gyerektől, hogy miért kedveli ennyire azt a problémás barátját. A kérdés után pedig meg is hallgatni értő figyelemmel a válaszát.

Lehet, hogy azért barátkozik vele, hogy ne ő legyen a bántalmazás célpontja, vagy imponál neki, hogy a suli fenegyereke vele akar bandázni. Mivel a tinik veszélyérzete és tapasztalata még nem túl jelentős, ezért szülőként nekünk kell elmondani a gyereknek, hogy milyen figyelmeztető jelekből érezzük azt, hogy nem keveredett jó társaságba. A pszichológus azzal is biztat mindenkit, hogy lehet, hogy menőnek tartja a tini a barátja lázadó viselkedését, de ez nem jelenti azt, hogy utánozni is fogja, főleg akkor nem, ha otthon a szülők képesek erről indulatok nélkül kommunikálni vele.

Mit lehet tenni?

A beszélgetésen kívül is ad még pár tanácsot a szakember a helyzet megoldására:

1. Keress olyan elfoglaltságot a tininek, ahol biztonságban van. Lehet ez bármilyen hobbi vagy sport, amiben találhat magának olyan társaságot, ami ártalmatlan és ahol olyan barátokat lelhet, akikkel közös az érdeklődési köre. Ez csökkenti a céltalan ténfergés idejét a veszélyes barátokkal.

2. Fűzd szorosabbra a családi kapcsolatokat. A jó fej nagynéni és az idősebb unokatestvér is legyen jelen a tini életében, fontos, hogy támogató közeget érezzen maga körül a tágabb családból is, hiszen a szülők ellen lázadni kell, de találhat segítséget a többi családtagnál, ha bajba kerül.

3. Keresd a többi tini szüleinek társaságát. Érdemes jó kapcsolatot ápolni a tini barátainak szüleivel, egyrészt mert több szem többet lát, másrészt pedig a szülőkön keresztül lehet, hogy a problémás gyereket is jobban megérted. Sőt, arra is ösztönözheted a többi szülőt, hogy nagyobb figyelemmel kísérjék – és esetleg korrigálják – a saját tini gyerekük viselkedését.

A kamaszkor gyönyörei:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top