Család

Vigyázz a közösségi oldalakkal, ha tini gyereked van!

A közösségi oldalak körül mindig nagy adag szorongás van a szülőkben. Mennyi az, amennyi még nem káros a tiniknek?

Szülőként használjuk a közösségi oldalakat, épp ezért pontosan tudjuk, milyen veszélyeket rejtenek magukban a gyerekeink számára. Eltiltani nem érdemes őket, hiszen minél inkább tiltunk valami egy tininek, annál inkább akarja csinálni. Ezért inkább azt kell megtanítani nekik, hogy annyit használják csak, amennyivel még nem ártanak saját maguknak.

Mentális egészség vs. közösségi oldalak

A JAMA Psychiatry szaklapban publikált új tanulmányban összefüggést találtak a mentális egészség romlása és a közösségi oldalak használata között a 13-17 évesek körében. Ennek alapján már belőhető az az időmennyiség, amelytől kezdve már káros a tinikre a sok közösségi oldal.

közösségi oldal tini

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Blake Barlow)

A kutatás során 6500 tinit vizsgáltak 13 és 17 év között, három évig követték az életüket. A résztvevők naplózták, hogy mennyi időt töltenek a közösségi oldalakon, és rendszeresen kitöltettek velük olyan kérdőívet is a kutatók, melyben a mentális egészségre vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk. Leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy az agresszivitás, önkontrollproblémák, szorongás, depresszió milyen mértékben függenek attól, hogy mennyit használja a tini a közösségi oldalakat.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy azok a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, akik legalább három órát használják naponta a közösségi oldalakat.

Bár még sok tanulmány vár a kutatókra ebben a témában, mindenesetre ez a háromórás határ jó támpont a szülőknek, ha a tini instagramozását akarják korlátozni. Azért hozzáteszik a kutatók: nem arról van szó, hogy a közösségi oldalak használata mindenkinél mentális problémákat okoz, és tiltsuk be az egészet, hanem csak arról, hogy a tinik érdekében muszáj limitálni az időt, amit ezeken az oldalakon töltenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top