Baba

Leégeted a gyereket, amikor megosztod a neten a fotóit?

Babák és gyerekek árasztják el a közösségi oldalakat, a büszke szülők minden pillanatról tudósítanak. Biztos, hogy jó ez a gyerekeknek?

Miért akarjuk mindenáron kitenni az internetre a gyerekeink fényképeit? És milyen hatással lesz ez rájuk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Pamela B. Rutledge pszichológus a Psychology Today szakértője.

Egy felmérés szerint, alighogy kibújik a gyerek erre a világra, elkezdjük posztolni róla a képeket a Facebookon és Instagramon. A gyerekek 92 százaléka jelen van fotókkal az interneten, mire elérik a kétéves kort. Már bőven túlzásba estünk a megosztásokkal, és a felmérés óta eltelt kilenc évben valószínűleg még nőtt ez a szám.

Milyen hatással van ez a gyerekre?

Ami ötévesen vicces, az tízévesen már nem lesz az – épp ebbe nem gondolnak bele a szülők, amikor fellövik az internetre a gyerekek képeit. Tizenévesen amúgy is küzdenie kell az énképével, ha erre még rárakódik az is, hogy tele van a net a babakori meztelen képeivel, akkor megszégyenítve érezheti magát. Szeretné, ha tisztelnék a határait a szülei, és ezért a bizalma megrendülhet, mert „leégették” nagy nyilvánosság előtt kicsi korában az interneten.

közösségi oldalak fotók gyerek

Képünk illusztráció (Forrás: Profimedia)

Mert nemcsak arról van szó, hogy ott van a fotója és az internet nem felejt, hanem arról is, hogyan kommunikáltak róla a szülei. És valljuk be, sok esetben tényleg olyan képek kerülnek fel, melyeken a gyerek zavarba ejtő szituációban van, olyan szöveggel felvezetve, ami talán a felnőtteknek vicces, de ha saját magáról visszaolvassa majd a gyerek, akkor kicsit sem fog nevetni rajta.

Miért teszed ki a fotóját?

A szakember szerint az egyik legfontosabb az lenne, ha átgondolnánk szülőként, hogy milyen céllal tesszük fel a gyerek fotóját a netre. Főleg akkor, ha az a fotó nem túl jó színben tünteti fel a gyereket. Gondoljunk bele a gyerek helyzetébe, hogy milyen hatással lenne rá az a fotó és a hozzá tartozó szöveg, ha látná nagyobb korában? Onnantól kezdve pedig, hogy már képes döntést hozni és kommunikálni, mindenképpen kérjünk tőle engedélyt, mielőtt megosztanánk a fotóit a közösségi oldalakon.

A képek megosztásánál is szem előtt kell tartani azt, hogy úgy viselkedjünk, ahogy szeretnénk, ha a gyerekünk viselkedne majd. A példánkból tanulja a közösségi oldalak használatát is, és ha mi tiszteletlenek vagyunk vele szemben, mindent odadobunk pár lájkért, akkor ő is ezt fogja tenni, amikor nagyobb lesz és elkezdi használni ezeket az oldalakat. A gyerek érdekeit kell szem előtt tartanunk, nem pedig hamis népszerűséget hajszolni félig idegenek között az interneten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top