Család

A közösségi oldalak miatt egyre nehezebben viseljük a szakításokat

Mit teszel először, amikor szakítasz? Biztos nem azt, amit a kutatók javasolnak.

Az a mi szerencsénk, hogy már lassan mindenre van egy kutatás, amiből megtudhatjuk a nálunk okosabbaktól, hogyan lehetne sokkal jobb az életünk. Most épp a Colorado Egyetemen végezték azt a felmérést, hogy mi a szakítás legjobb módja, és hogyan tehetjük túl magunkat az exen a leggyorsabban.

Vegyük azt a szituációt, hogy nemrég szakítottál, kitörölted még a telefonodból is az exedet, de egy közös barátotok a Facebookon megoszt egy fotót, amin mindketten épp buliznak és csajoznak. Vagy feldobja valamelyik közösségi oldal azt a régi szép emléket abból az időből, amikor még szerelmesek voltatok. Fájdalmas élmény. Az pedig még rosszabb, ha nem törlöd az ismerőseid közül, és nyomon követed, hogyan alakul az élete, mert az már felér az önkínzással.

A kutatók tehát azt keresték, hogy milyen hatással vannak a közösségi oldalak manapság a szakításokra, hiszen megváltozott a világ, nem elég, ha élőben azt mondjuk, hogy nem akarunk többé egy párkapcsolatban lenni, az online jelenlétre is oda kell figyelnünk, ha tényleg el akarunk szakadni a másiktól és tovább lépni az életünkkel.

szakítás közösségi oldalak

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A vizsgálat során olyan résztvevőkkel dolgoztak a kutatók, akik az elmúlt 18 hónapban szakítottak. Az interjúk során kiderült, hogy bár az összes alany törölte az exét a közösségi oldalakról, mégis mindenféle formában tovább kísértette a kapcsolat ezeken a platformokon. A kutatás vezetője, Anthony Pinter szerint az első számú hiba szakítás után, ha azt feltételezzük, hogy elég törölni a barátok közül az exet és akkor majd eltűnik a szemünk elől az online térben is. Kommentekben, lájkokban, rajongói oldalakon, csoportokban visszaköszönhet a másik fél, sőt akár még az ajánlott ismerősök közé is becsempészheti a rendszer. Így pedig nem lehet elszakadni végleg, elnyújtott szívfájdalom lesz csak az eredmény, nem pedig továbblépés, azaz a közösségi oldalak miatt sokkal tovább szenvedünk a szakítástól, mint régebben.

A kutatók a megoldást a teljes digitális detoxban látják, azaz a szakítás után szünetet kell tartani azokon a közösségi felületeken, ahol szembejöhet esetleg az ex is. A legjobb persze az lenne, ha erre a problémára a közösségi oldalak fejlesztői találnának megoldást, például ha figyelembe vennék a párkapcsolati státusz változásait, de erre igen kicsi az esély, ezért jobban járunk, ha szakítás után mindenhol egy kis szünetet tartunk, és nem megyünk a közösségi oldalak közelébe. Épp csak addig kell pihentetni, amíg lelkileg kicsit helyrerázódunk, hogy ne boruljunk magunk alá, ha szembejön az ex az új párjával az egyik oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top