nlc.hu
Család

A járvány hatása az exekre

Két éve szakítottunk, most újra vissza akar szivárogni az exem – Ez is a járvány mellékhatása?

Egészen érdekes jelenségre figyeltem fel az ismerőseim között: egyre többen mesélik, hogy a rég nem látott expasi írt rájuk, és szeretné felvenni a fonalat újra. Ez is a járvány mellékhatása lenne?

Az exek felébredtek téli álmukból és hirtelen nagyon unatkozhatnak otthon, ezért próbálnak visszaszivárogni – más magyarázatot legalábbis nem találtunk a barátnőimmel a jelenségre, ami egyre gyakrabban felbukkan a környezetünkben. Lehet, hogy a napsütés hozta elő az exeket, vagy az, hogy nincs lehetőség programokra menni és ismerkedni, mindenesetre, ahogy mesélik az ismerős harmincas, szingli nők, rég nem látott expasik kezdtek írogatni nekik és szeretnék újrakezdeni azt, ami már évekkel ezelőtt sem működött.

„Két éve nem is hallottam róla”

Zita két évvel ezelőtt szakított a párjával, akivel a végén már olyan rosszban voltak, hogy konkrétan tányérokat vagdostak a falhoz mérgükben egy-egy veszekedés során. Három év együttélésből lett az, hogy Zita elköltözött a férfitől és vissza sem nézett, letiltotta online is minden közösségi oldalon, hogy minél hamarabb kitörölje még az emlékét is az életéből. A nem túl szép szakítás azonban úgy tűnik, a férfiben nem hagyott olyan mély nyomot, mint Zitában, mert ősz óta bombázza a nőt üzenetekkel.

„Két éve nem is hallottam róla, de szeptember óta úgy tesz, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy cseverészni akar velem. Meg találkozni. A legutóbbi e-mailjében küldött egy szerelmes számot, ami a kapcsolatunk alatt a közös zenénk volt. Nem értem, mit akar, hát nem emlékszik, milyen szörnyű véget ért a kapcsolat? Alig bírtam túltenni magam rajta, egy évig férfire sem tudtam nézni utána, annyira megviselt, hogy szétmentünk és olyan nagyot csalódtam benne. Mire elkezdenék végre magamhoz térni, már megint itt van, és újra akarja kezdeni, teljesen érthetetlen ez a nagy közeledés most, ekkora szünet és hallgatás után.”

„Dörömbölt az ajtón, apám kergette el végül”

Annánál egészen odáig fajult a helyzet, hogy az exe megjelent a házuknál és követelte a személyes találkozót: „Nem is értem, mivel bátoríthattam, hogy azt gondolta, rendben lesz, ha csak úgy odajön a házunkhoz, mert ő találkozni akar velem. Nem válaszoltam pedig az üzeneteire, letiltottam Messengeren, mert már untam, hogy miatta csipog folyamatosan. Már ott elakadok, hogy miért jutottam egyáltalán eszébe, amikor már több mint egy éve semmi közünk egymáshoz? Nem sokkal a járvány előtt ráadásul ő szakított velem, most miért gondolja hirtelen azt, hogy boldogok lennénk együtt?

A járvány miatt hiányzik az exed

Az egyedüllét és az unalom is az exekhez hajthat minket (Kép: Unsplash)

Amikor bejelentették a korlátozásokat, akkor leköltöztem a szüleimhez, hogy ne az egyszobás, erkély nélküli albérletben penészedjek, aztán itt is maradtam azóta. Most szerencse, hogy nem egyedül voltam, mert az exem konkrétan dörömbölt az ajtón, apám kergette el végül, elég ijesztő volt a szitu. De hogy egy 30 éves férfi hogy tud ennyire megkergülni, hogy idejön dörömbölni, mikor egyértelműen megírtam már neki, hogy nem akarom felmelegíteni a kapcsolatot, az teljesen érthetetlen számomra.”

A biztonságot keressük az exekben

Nem véletlenül ébredtek fel az exek, és az sem furcsa, ha bennünk ébred olyan késztetés, hogy ráírjunk, felhívjuk valamelyik exünket. Dr. Jaime Zuckerman klinikai szakpszichológus szerint a járvány miatt bizonytalanná vált a jövőnk, ráadásul izolálva vagyunk egymástól, ez a kettő tökéletes alapot teremt ahhoz, hogy hiányolni kezdjük az exeket.

„Alapvető szükséglet számunkra a szociális interakció, egymással való kapcsolódás, márpedig most épp ettől fosztanak meg a járvány miatt, emiatt előtörnek a régi emlékek, köztük az exekről is. A jelenlegi izolált helyzet pedig megszépítheti ezeket az emlékeket.”

A szakember magyarázata szerint ez azért van, mert az emberek úgy vannak drótozva, hogy mindig a kiszámíthatóság és ismerős biztonság felé mozduljanak, még akkor is, ha a tapasztalataik szerint ez a biztonság nem feltétlenül jelent jót. A rutin segít az életben tájékozódni, ezzel kvázi megjósoljuk, mi lesz a következő történés, azt az érzetet adja, hogy irányítjuk az életünket. Ezt a kontrollt vesztettük el egy évvel ezelőtt, és ezért nyúlhatunk vissza a régi kapcsolatokhoz, mert biztonságosnak, ismerősnek tűnnek. Dr. Zuckerman azért hozzáteszi a magyarázathoz azt is, hogy olykor csak az unalom vezeti az exeket, emiatt keresik azok társaságát, akiket kiszámíthatónak éreznek – a legevidensebb módon elsőre olyan ember jut eszükbe, akivel intim kapcsolatban álltak régebben.

Mindenkinek szíve joga annak írni, telefonálni, akinek csak akar, és ha az exeddel szeretnél kapcsolatba lépni, akkor senki sem tarthat vissza. Illetve de, dr. Zuckerman megpróbálja: szerinte ugyanis általában utólag kiderül, hogy rendkívül rossz ötlet az exekkel felmelegíteni a kapcsolatot, főleg egy ilyen bizonytalan időben, mint most a járvány időszaka. Inkább a családtagjaink és barátaink körében keressük a biztonságot, hogy ne tetézzük a bajt, amiből van most épp elég az exek nélkül is.

Inkább legyen egy jó hobbid!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top