Horoszkóp

5 hobbi, amely okosabbá tesz

Ezek a hobbik számos egyéb pozitív hatásuk mellett bámulatosan fejlesztik és tartják formában az agyat. Önmagában csupán ezért is érdemes minél több időt ezekre a tevékenységekre szánni a szabadidődben. Ez az öt hobbi kikapcsol, és lelazít, nem mellesleg okosabbá tesz. Ugye mindenképpen kipróbálod valamelyiket?

Hosszú évszázadokon át az emberek úgy hitték, a tehetség, az intelligencia Isten adománya. A tudomány a témáról manapság egészen másként vélekedik. Az agyat ugyanis fontos folyamatosan tréningezni, mellyel az egyes képességeket fejlesztheted és persze formában is tarthatod a gondolkodást. Néhány hobbi különösen alkalmas az agy felfrissítésére, így az intelligencia fejlesztésére is. Ráadásul ezek a szabadidős tevékenységek nagyon kellemesek, csöppet sem bonyolultak, és még költségesnek sem nevezhetők.

1. Az olvasás okosabbá tesz

Bármit olvashatsz, amihez csak kedved szottyan. A szöveg alapján elképzelt képek megdolgoztatják a fantáziát, így az agyat is. Ráadásul egyáltalán nem fáraszt, szórakozva tanulhatsz, inspirálódhatsz, fejlesztheted magad. Valójában az is mindegy, hogy a Gyűrűk urát olvasod vagy a legfrissebb napilapot bújod rendszeresen, a lényeg, hogy olvass minél többet. Bizton állítjuk, az olvasás a legintelligensebb hobbik egyike.

2. Okosabbá tesz a rendszeres mozgás

Meglepő, igaz? Mégis így van. Mozgás közben amellett, hogy a gondolatok elcsendesednek, az érzékelési funkciókat, a figyelmet fejleszted. Azzal még nem sokat érsz el, ha két hónapon keresztül néhány naponta lenyomsz ötven fekvőtámaszt – persze a testeden biztosan meglátszik az eredmény –, ugyanis a rendszerességen, a kitartáson alapul a fejlődés és a siker. A kutatók szerint napi 15 perc séta is elegendő ahhoz, hogy fejleszd a koncentrációt, a memóriát, vagyis a tested mellett az agyat is karbantartsd. A rendszeresség és a kitartás tehát mindenképpen alapvető.

hobbi intelligencia elme

Ezek a hobbik okosabbá tesznek téged is

3. A nyelvtanulás bámulatosan fejleszt

Nyelvet tanulni bármilyen életkorban lehetséges, sőt a kutatások szerint nagyon is érdemes. Amellett, hogy külföldön bátran megszólalhatsz, és megérted, amit neked mondanak, az agyat is bámulatosan karban tartod. Fejlődik a memóriád, az agysejtek megújulnak, sőt magabiztosabbá is válhatsz. A nyelvtanulás mindenképpen okosabbá tesz, ráadásul a legtöbb munkahelyen is követelmény legalább egy idegennyelv ismerete.

4. A gondolkodó játékok nemcsak szórakozást kínálnak

A memóriajátékok, a puzzle-k, a keresztrejtvények, találós kérdések, stratégiai gondolkodtató játékok mind-mind trenírozzák az agyat. Önfeledt szórakozást ígérnek egyedül is, de akár a család többi tagjával együtt játszva. Megszabadítanak a stressztől, a depressziótól, segítik a koncentrációt, a logikus gondolkodást. Kell ennél több érv, hogy miért érdemes már ma belefognod ezekbe a hobbikba?

5. A meditáció az egyik legsokoldalúbb hobbi

Ráadásul egyetlen fillérbe sem kerül. Csak jót teszel vele magadnak, ha minél gyakrabban csendesíted le az elmét és befelé figyelve lazítasz. A rendszeres meditációval a koncentrációs képességet fejleszted a leghatékonyabban. Oldod a stresszt, a szorongást, erősíted az érzelmeket, nem beszélve arról, hogy a gyakorlással egyre bölcsebbé és okosabbá is válhatsz.

(via gostica)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top