nlc.hu
Életmód
Kezdj el horgolni, ha jót akarsz magadnak!

Kezdj el horgolni, ha jót akarsz magadnak!

Az olyan hobbik, mint a horgolás vagy a kötés nemcsak unaloműzésre valók, hanem remekül oldják a belső feszültséget, amire most nagy szükségünk van.

Most, hogy összemosódik az otthon és a munkahely, sőt még iskolaként és óvodaként is üzemelünk a négy fal között, létfontosságú, hogy találjunk egy olyan tevékenységet, ami kikapcsol és feltölt. Eljött az idő, hogy komolyan kell venni a hobbikat, és tudatosan időt kell szakítani rájuk, ha nem akarunk felrobbanni a sok stressztől, ami a bezártság miatt ér minket.

Milyen hobbit válassz?

Olyan hobbit érdemes kitalálni magadnak, ami leköti a kezedet és az elmédet egyszerre. Minden, ami kézimunka, jöhet, az még jobb, ha közben számolni is kell fejben. Pont ilyen a kötés vagy a horgolás, amiről már a kutatók is megállapították, hogy olyan tevékenység az agynak, mint a testnek a jóga. Ellazít, a negatív információkkal túlterhelt elmét megnyugtatja, és még reményt is ad a bizonytalanságban.

Az ismétlés ereje

Természetesen bármilyen olyan hobbi megteszi, ami az ismétlődésre épít. A kötés és a horgolás relaxációs ereje abban van, hogy ugyanazokat a mozdulatokat kell ismételni, miközben koncentrálsz, hogy el ne téveszd a szemeket. Ráadásul fejben számolod is, hol tartasz, így nem marad hely az agyadban a szorongó gondolatoknak, márpedig jelen helyzetben pont erre van szükség. De ugyanezt a hatást elérheted varrással vagy akár színezéssel is, a figyelem fókuszálása a lényeg, hogy valami (ami nem ártalmas az egészségedre) elterelje a stresszes gondolataidat.

Tanulj meg horgolni, ha jót akarsz magadnak!

Tanulj meg horgolni, ha jót akarsz magadnak! (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

A káoszból rendezettség

Minden kétkezi hobbinak az az eredménye, hogy gyors, pozitív visszajelzést kap az agy, miközben csinálod. A horgolás, kötés esetében adott a káosz, azaz csupán egy gombolyag fonalad van, amiből aztán rendezettséget kreálsz a mozdulataiddal, azaz lesz belőle egy takaró vagy állatfigura. Olyan sikerélmény ez az agyadnak, amitől kisimulnak az idegeid, felszabadulnak az endorfinhormonok, jó hatással van az önbizalmadra és hangulatodra. Határozottan ajánlott tevékenységek szorongás és bizonytalanság ellen.

Mindenkit rábeszélnék tehát az otthoni bezártság alatt a horgolásra és kötésre, nagyon könnyű megtanulni, a YouTube tele van oktatóvideókkal, és ha van otthon pár gombóc fonalad és horgoló- vagy kötőtűd, akkor máris készen állsz a teljes kikapcsolásra és stresszoldásra.

Még több cikk a horgolásról és kötésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top