Család

Ovis beléptetés: ne állj meg cseverészni és vedd már fel a maszkot!

Miért nem egyértelmű sok szülőnek, hogy nem állunk meg az ovi ajtajában dumálgatni az óvónővel, hanem hagyjuk, hadd haladjon a többi szülő is?

Az óvodákban (és az iskolásoknál az alsó tagozaton) az új szabályok hozta beléptetőrendszer miatt késnek el sokan a munkahelyükről. Nem az ovi hibájából, hanem mert a szülők minimális tekintettel sincsenek egymásra. Ezért segítünk, összeírtuk, mi az a két szabály, amit szem előtt kell tartani minden alkalommal, amikor elviszed oviba, és amikor elhozod az oviból a gyerekedet járvány idején.

1. Ne állj meg csevegni!

Az óvodának egy bejárata van, amin mi, szülők nem mehetünk be, csak betereljük rajta a gyerekeket, aztán tovább is állunk. Legalábbis így kéne kinézzen a beléptetés, melynek során a szülő kint várakozik az ajtón kívül, míg a gyerek hőmérsékletét megmérik, de sajnos a gyakorlatban nagy sorok torlódnak fel a bejárat előtt sok helyen, mert ezt az alkalmat néhány anyuka arra használja, hogy elkezdjen a gyerek székletéről magyarázni az ajtóban álló óvónőnek. Vagy arról, hogy a gyerek épp nem eszi meg a spenótot. Közben a háta mögött (jó esetben 1,5 méteres távolságot betartva), sor halmozódik fel a várakozó gyerekekből és szülőkből, hiszen a magyarázó anyuka elállja az egyetlen bejáratot és cseverészik.

Csoda, hogy a többi szülő feje felrobban? Mennének már a munkába, és teljesen jogosan idegesek, mert ez most nem az az időszak, amikor lehet jópofizni az óvónőkkel, arra ott van a telefon és az email, ha sürgősen el kell mondani, hogy Ödönke kiköpte tegnap a fasírtot. Inkább fegyelmezetten kellene viselkedni, beadni a gyereket, becsukni az ajtót mögötte, megvárni, míg megmérik a lázát és menni a dolgunkra. Miért olyan nehéz ilyen apróságban figyelemmel lenni egymásra?

Az óvodába belépéskor ne képezzünk tömeget

Az óvoda bejáratánál legyünk tekintettel egymásra! (Kép: Getty Images)

2. Vedd fel a maszkot!

Tavasz óta azt hallgatjuk, hogy vegyük fel a maszkot, mégis vannak még mindig olyan szülők, akiknek ez meghaladja minden tudományát, és maszk nélkül közelítik meg az óvodát. Pedig a bejáraton is ott van öles betűkkel, hogy a maszk kötelező. De nem, anyuka megy nagy erőkkel maszk nélkül, rábeszél az óvónőre, szórja a nyálcseppeket a nagyvilágba (a többi szülőre), mintha nem lenne holnap. Ez azért nagy probléma, mert hiába vagyunk kültéren, amikor várakozunk a sorban az ovi bejárata előtt, a tömeg pont olyan, mintha tömegrendezvényen lennénk. A legdurvább az általános iskoláknál a helyzet, ahol az alsósokért 16 órára kell menni, akkor hozzák ki a tanítók a gyerekeket, így aztán tényleg kész Sziget Fesztivál van a sulik előtti részen, egymás nyakába lihegő, maszk nélküli emberekkel.

Friss hírem van mindenkinek: a maszkokkal egymást védjük. Én felveszem, és téged védelek magamtól, te felveszed, és engem védesz magadtól. Ennyire egyszerű, nem kell hozzá semmi más, csak egy maszk, amit ma már minden sarkon be lehet szerezni, és az, hogy eszedbe jusson felvenni, ha látod az ovi, suli előtt álldogáló tömeget. Egyre menetelünk befelé a járvány sűrűjébe, ne szúrjunk már ki egymással, tényleg nem nehéz egyik feladat sem, csak egy icipici empátiát igényel, hogy törődjünk a másik emberrel és ne szórjuk tele vírussal, ha nem muszáj.

Olvass többet a járvány miatti intézkedésekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top