nlc.hu
Család

A világ leghosszabb házassága

90 évig tartott a világ leghosszabb házassága

Az ara 13, a vőlegény pedig 20 éves volt, amikor házasságot kötöttek és mindketten tovább éltek 100 évnél.

Karam és Kartari Chand az indiai Pandzsáb államban születtek és 1925. december 11-én kötöttek házasságot. Elrendezett frigy volt az övék, a ceremónia idején a vőlegény 20, az ara pedig mindössze 13 éves volt. A házaspárnak összesen nyolc gyermeke született. A férj gazdálkodóként dolgozott. 

1965-ben aztán Nagy-Britanniába költöztek és Bradfordban telepedtek le, ahol Karam egy helyi gyapjúüzemben kapott munkát. Az évtizedek folyamán 27 unokájuk és 23 dédunokájuk született. Néhány éve úgy nyilatkoztak a sajtónak: a hosszú házasság záloga, hogy a párnak ne legyenek titkai egymás előtt, igyekezzenek minél kevesebbet veszekedni és minél több időt tölteni a szeretteikkel. Ők pontosan így tettek.

A Chand család

A Chand család 1971-ben (Fotó: SWNS/Profimedia)

„Úgy gondolom, hogy szüleim házassága azért tart ilyen hosszú ideje, mert boldog és stresszmentes volt. A velük töltött évek alatt soha nem láttam őket vitatkozni, és egyszer sem vettem észre, hogy haragudnának egymásra. Mindannyian nagyon büszkék vagyunk rájuk” – nyilatkozta róluk néhány évvel ezelőtt az egyik fiuk, Paul. Az már más kérdés, hogyha visszatérünk a kezdetekhez, akkor az anyja mégiscsak gyerekként ment hozzá az apjához.

Karam és Kartari egyaránt elfújhatták a gyertyát a századik születésnapi tortájukon, hosszú élettartamukat pedig elsősorban annak tulajdonították, hogy egészségesen táplálkoztak, jógáztak, tisztelték a természetet és hittek istenben. Utolsó éveiket is családi körben, a legfiatalabb fiukkal, menyükkel és négy unokájukkal egy fedél alatt töltötték. Városukban helyi hírességnek számítottak, akiket gyakran hívtak meg díszvendégként különféle eseményekre. 

Karam és Kartari Chand

Karam és Kartari Chand (Fotó: SWNS/profimedia)

2015-ben az akkor 110 éves férj és 103 éves neje még családi körben megünnepelhették 90. házassági évfordulójukat. Karam a következő év szeptemberében, otthonában, békességben hunyt el. Felesége ennyi közös év után nehezen birkózott meg férje elvesztésével, ám valamivel több mint 3 évvel így is túlélte: 2019. december 28-án, 107 évesen, méltósággal távozott az élők sorából. 

„Az egész család nagyon büszke és hálás az áldásokért, az erkölcsi értékekért és az összetartozásért, amelyet mindannyian kaptunk” – nyilatkozta Paul fiuk édesanyja gyászszertartása után.

Katari Chand temetése

Kartari Chand temetése (Fotó: SWNS/Profimedia)

Bár a Guinness Rekordok Könyve nem tart nyilván ilyen világrekordot, illetve a házaspár tagjai a pontos születési idejüket sem tudták papírokkal igazolni, ezért sem kerülhettek be, ám ettől még vélhetőleg Karam és Kartari Chand frigye volt a világ valaha volt leghosszabb házassága. 

A világ leghosszabb házasságát ugyan nem, de a világ legidősebb élő házaspárját nyilvántartja a Guinness Rekordok Könyve. Ezt a címet jelenleg az equadori Julio Ceasar Mora és Waldramina Maclovia Quinteros birtokolja. A férj idén lett 110 éves, míg a felesége a 105-öt töltötte be októberben. A pár annak idején családtagjaikon keresztül ismerkedett meg egymással, majd hét év barátság után szerettek egymásba. 1941-ben kötötték össze az életüket, tehát már ők is 79 éve házasok. 5 gyermekük, 11 unokájuk, 21 dédukokájuk és 9 ükunokájuk született. Mindketten tanárként dolgoztak, egészen a nyugdíjba vonulásukig.

Még több rekord:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top