nlc.hu
Család

János kórház online szülésfekészítője

Óriási sikere van a Szent János Kórház online szülésfelkészítő tanfolyamának

A koronavírus-járvány kihívásaira reagálva 8 hetes online tanfolyammal segíti a kismamákat a Szent János Kórház. A tanfolyam elindulása utáni két napon belül ezren jelentkeztek az egyedülálló szülésfelkészítőre.

„Babára várva” online tanfolyamot indított a Szent János Kórház. Az intézmény szülésznőin és csecsemőápolóin kívül laktációs szaktanácsadó, gyógytornász, szülész-nőgyógyász-, gyermeksebész és neonatológus szakorvos előadásait hallgathatják meg az ingyenes tanfolyam résztvevői, akiknek csak regisztrálniuk kell a szülésfelkészítő oldalán. A készítők arról is gondoskodnak, hogy életük legnagyobb kalandjára mentálisan is felkészülhessenek a gyermeket váró családok. A tanfolyam világviszonylatban is egyedülálló: az egyetlen ingyenes, online elérhető szülésfelkészítő tanfolyam, amely átfogóan, számos szakember bevonásával nyújt segítséget a várandósoknak és leendő édesapáknak.

Online szülésfelkészítőt indított a János Kórház.

Online szülésfelkészítőt indított a János Kórház

A koronavírus-járvány miatt a családok biztonságát maximálisan szem előtt tartva határozatlan ideig felfüggesztettük a kórházban megtartott, népszerű előadásainkat. Az érdeklődés azonban töretlen maradt, így a járvány azt az igényt is életre hívta, hogy szülésznőink tudását online formában tegyük elérhetővé. Mindez az ország összes kismamája számára hozzáférhető” – mondta Dr. Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója.

A kórház magas szakmai színvonalú szülésfelkészítője eddig is nagyon népszerű volt, nemcsak a kórház ellátási területéről, hanem a szomszédos megyékből is rengeteg várandós vett részt ezeken az eseményeken, amelyek alkalmanként 100-120 fő részvételével zajlottak. „A koronavírus-járvány miatt fel kellett függesztenünk ezt a lehetőséget, de nagyon gyorsan akartunk reagálni az édesanyák igényeire, és megkértük a kollégákat, üljenek a kamera elé és mondják föl azt az anyagot, amit eddig személyes előadás formájában adtak át a kismamáknak. Ez nemcsak azért egyedi, mert online és ingyenes, hanem azért is, mert ilyen szakmai háttér biztosított hozzá” – mondta el az nlc-nek a megvalósítás egyik ötletgazdája, Sebők-Tóth Kata, a kórház PR és marketing menedzsere, aki háromgyerekes anyaként saját bőrén tapasztalta meg, mennyi szülés körüli tévhittel és bizonytalansággal szembesülnek a kismamák. Az őket foglalkoztató kérdésekkel kiemelten foglalkozik ez a program. „A szüléssel, a kisbabával kapcsolatban millió kérdése van az anyáknak, ami kelt egyfajta alapszorongást, de ha van egy ilyen nagyon széleskörű ismeretanyag, amely támpont lehet, az nagyfokú biztonságérzetet adhat” – teszi hozzá Kata.

A kórháznak nemcsak ez az egyetlen egyedülálló programja, ugyanis a Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrumában (BCSLC) meghonosított Együtt (Baba–Mama–Papa) program már sok-sok éve nagy sikerrel működik. A program keretében a szülés körüli mentális problémákkal – például gyermekágyi depresszióval – kezelik az édesanyákat akár már a várandóság alatt is, illetve a szülés után. Az Együtt lényege, hogy a pszichiátriai kezelés alatt álló édesanyák együtt lehessenek újszülött gyermekükkel, vagyis ilyenkor se kelljen őket elszakítani abban a periódusban, amikor mindkettejük számára a legfontosabb a szoros kontaktus. „A most indult online szülésfelkészítőben szintén foglalkozunk a mentális egészség témájával, amivel más szülésfelkészítőkön a kismamák eddig biztosan nem találkoztak. A várandóság alatti szorongás, a korai kötődés kialakulása, a családdá válás nehézsége mind a témáink között szerepelnek. Ha ezekről a fontos kérdésekről a leendő szülők kapnak tudásanyagot, az sokat segíthet a bizonytalanság kezelésében” – teszi hozzá.

A szülésfelkészítő sikerét jól mutatja, hogy a meghirdetése utáni két napon belül ezren jelentkeztek, és az érdeklődés azóta is töretlen, sőt más kórházakból is pozitív visszajelzéseket adtak szakemberek, védőnők. Az „online-ságnak” ugyanis számos előnye van, például több szakembert is be tudtak vonni, akik olyan témákról adnak át ismeretanyagot, amelyek csak ritkán vagy egyáltalán nem kerülnek az átlagos szülésfelkészítők tematikájába: szó van többek között például a szétnyílt hasizom problémájáról, a szoptatásról, a köldökcsonk ápolásáról. „Sokkal több lehetőség van a gyakorlati tudás átadására. Készítettünk egy videót például az újszülöttek első fürdetéséről is, ami a kismamák rengeteg kérdésére választ ad, és számos praktikát, gyakorlati tanácsot nyújt. Ennek előnye, hogy szülés után is vissza tud nyúlni a kismama ehhez a tudásanyaghoz, ha esetleg elbizonytalanodik, újra tudja nézni a videókat. Nyolc témánk van, ezeken belül átlagosan 6-8 ilyen kisvideó található. Így, hogy ezek telefonról is elérhetőek, az apák is belevonhatók a tanfolyamba, ők is képbe tudnak kerülni, illetve egyéni beállítás kérdése, ki hogyan halad az anyaggal. Nagy előnye még az online programnak, hogy itt szinte az összes kolléga látható, a kismamák így megismerhetik azokat, akik a szülésnél esetleg segíteni fognak nekik” – mondja Kata.

A szülésfelkészítő témáiból

Közvetlenül szülés előtt

  • Vajúdás és relaxáció
  • Indulás a szülőszobára, szülésindítás
  • Apák a szülőszobán

Szülés közben

  • Fájdalomcsillapítás, légzéstechnikák
  • Kitolás, gátvédelem
  • Császármetszés

Szülés után

  • Újszülött baba élettani jellemzői
  • Gyermekágy és szoptatás
  • Hazamenetel és az első napok otthon

Az online lehetőség a járvány után is marad, hiszen így országszerte bárki meg tudja nézni az ismeretanyagot. Az Android és iOS mobilalkalmazásoknak köszönhetően az elkezdett kurzusok hordozható eszközökön offline is megtekinthetőek. A tanfolyam ITT érhető el.

Várandósság a koronavírus alatt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top