nlc.hu
Család

Előrehozott téli szünet

Sok iskolában már holnap kezdődik a téli szünet

Kisakkozták, mennyivel hozhatják előre a téli szünetet az iskolák a rendelet szerint.
Koronavírus-teszt egy iskolában

Sok magyar iskolában a szerdai az utolsó tanítási nap – írja a Népszava. Központilag nincs erről rendelet, ők döntöttek így. Az egyik érintett tankerület, a Közép-Budai Tankerületi Központ azt írta a lapnak: náluk négy intézmény élt azzal a lehetőséggel, hogy munkatervük módosításával tanítás nélküli munkanapokat helyeztek át februárról decemberre. Az átcsoportosított napokat nem kell pótolni, mert a tanítási napok és tanítás nélküli munkanapok, valamint a tanítási szünetekbe tartozó napok száma nem változott a tanév során – közölték. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja elárulta: ezt az intézmények valóban megtehetik, erre a tanév rendjéről szóló rendelet ad lehetőséget, a koronavírus-helyzettől függetlenül is.

A PDSZ eredetileg azt szerette volna, hogy a kormány már december 7-től téli szünetet rendeljen el, a kieső napokat – nagyjából két hetet – pedig nyáron, június 16-tól 30-áig lehetett volna pótolni – emlékeztet a Népszava. Úgy vélik, a mostani, egyre kockázatosabb téli időszakban azonnal csökkenthető lett volna a kontaktusok száma és a vírus terjedése. A kormány ezt végül nem tartotta szükségesnek. A nyolcadik évfolyam fölött, illetve a felsőoktatásban tehát január 11-ig biztosan marad a digitális munkarend, az általános iskolákban, óvodákban, bölcsődékben pedig „normál” munkarendben folytatódik az oktatás-nevelés, kivéve ott, ahol megjelent a koronavírus.

Kiemelt kép: Koronavírus-teszthez készülőnek a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában (MTI/Mészáros János)

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top