nlc.hu
Család

Látogatási tilalom vége az idősotthonokban

Lehet látogatni az idősotthonok lakóit, csak erről „elfelejtettek” szólni

Egy hete aláírták az erről szóló ajánláscsomagot, csak a sajtót nem tájékoztatták.

Müller Cecília és Kásler Miklós már december 8-án aláírta „A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagot – írja a Népszava. Az ajánlás alapján maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek Covidos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. Értsd: feloldották az idősotthonok látogatási tilalmát. Erről azonban nem csak nem tájékoztatták a közvéleményt (még a kormánypárti sajtót sem): a keddi vírusügyi tájékoztatóban egyenesen az szerepelt, él a kijárási tilalom.

Ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkor az ajánlás az udvaron felállított fűthető sátort vagy konténert javasolja, ahol egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre – írja a lap. Az intézményben kialakított eljárásrendet a járási hivatalnak is jóvá kell hagyni, tehát a látogatási lehetőség nem egyszerre nyílik meg az ország valamennyi otthonában. Ahol jelenleg fertőzött lakó vagy dolgozó miatt karantén van, természetesen csak a zárlat feloldása után kezdődhet meg a családtagok beengedése. Ezzel együtt is megoldhatatlan sok intézmény számára, hogy az épületen belül alakítsanak ki biztonságos látogatószobát, az ágyhoz kötött lakók látogatásáról nem is beszélve. A Népszava talált olyan intézményt, ahol plexifallal és hangosító berendezéssel oldják meg a találkozási lehetőséget.

Koronavírus az idősotthonokban

Járványügyi ellenőrzés a Váraljai Őszikék Szociális Intézményben (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Nehéz megoldani az online időpontfoglalást is, így a legtöbb idősotthon egyszerűen végigtelefonálja a családtagokat és beosztást készítenek. Erre persze nincs külön ember. Minden idősotthon-vezető azt mondta: 

Borzasztó és embertelen volt az elzártság, ideje volt oldani a szigoron, mert a karácsony közeledtével egyre nehezebb volt tartani a lelket az idős lakókban, akik jogfosztottnak, kiszolgáltatottnak érezték magukat, nőtt körükben a depresszió, a bizonytalanság érzése, mert egy telefon, de még egy videókapcsolat sem pótolja, hogy találkozhatnak a gyerekeikkel, unokáikkal.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top