nlc.hu
Család

Újrafertőződés és karácsony

Kemenesi: aki átesett a fertőzésen, annak sem biztonságos a karácsony

"Nem tudjuk" - reagált Szlávik szavaira egy virológus.
Koronavírus-osztály a Korányiban

Pozitív teszttel se nagyon látogassuk rokonainkat karácsonykor, hiszen a fertőzés attól még bennünk bujkálhat, valódi védettséget csak az adhat, ha fél éven belül átestünk a koronavíruson – mondta a Kossuth Rádióban kedden Szlávik János infektológus. Az ő szavaira reagált Kemenesi Gábor virológus, amikor a Facebookon azt írta: sajnos nem ilyen egyszerű. Pontosabban:

Nem tudjuk.

Kemenesi azt írja: “A tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig (…), előfordulhat, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni.” Az immunitást egy skálán kell elképzelni, a legbiztonságosabb szintje a sterilizáló immunitás, de vannak más fokozatok is, amelyeket még nem is tártak fel. Lehet, hogy egy enyhe fokú újrafertőződést is tovább tudunk adni. Az újrafertőződés pontos tüneteit és gyakoriságát sem ismerjük.

A tanulság – a nemzetközi szervezetek ajánlásával – a következő:

Mindenkinek mindig pontosan ugyanolyan óvatosnak kell lennie.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top