nlc.hu
Család

Kijárási tilalom Szlovákiában

Súlyos szigorításokat vezetnek be Szlovákiában a koronavírus miatt

Szombattól egész napos kijárási tilalom lesz érvényben, ezt Majek Krajcí egészségügyi miniszter jelentette be a kormány szerdai ülésén.

Az MTI közlése szerint a tilalom december 19-én reggel öt órától lép hatályba, és egyelőre nem pontosították, hogy meddig tart. A kijárási tilalom nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A szerdán elfogadott kormányintézkedést az egészségügyi miniszter a “rendkívül komoly” járványhelyzettel indokolta.

Eredetileg úgy volt, hogy az üzleteknek csak hétfőtől kell bezárni az országban, de ezt is két nappal előrébb hozták, így szombattól csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a drogériák nyithatnak ki. Jelen állás szerint a határozat legalább 3 hétig marad érvényben.

Szlovákiában még a múlt héten jelentették be a koronavírus terjedésével összefüggésben korábban hozott intézkedések újabb szigorítását. Ezek részét képezi az is, hogy hétfőtől a szállodák és más szállásadóhelyek már csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni.

nő szelfizik pozsonyban

Egy éve még turisták lepték el Pozsony belvárosát, szombattól kong majd a szlovák főváros / Fotó: Pixabax

A szerdai kormányülésen jóváhagyták az ország COVID-19 elleni oltási stratégiáját is, miszerint négy hullámban az 5,5 milliós ország lakosságának mintegy 60-70 százalékát beoltják.

Kedden több mint 16 ezer PCR tesztet végeztek az országban, ezek alapján 3565 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és az utóbbi hetekben ismét enyhe emelkedésnek indult, az elmúlt egy hétben átlagban valamivel kétezer felett volt.

Március óta 1309 halálesetet tulajdonítanak a koronavírusnak, ez a szám kedden 58-al emelkedett.

Máshol is szigorítanak: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top