nlc.hu
Család

Németországban ragadnak az ünnepekre a magyarok

Sok magyar ragad Németországban a szigorú korlátozások miatt

És sokan nem is vállalják a teszteket és a plusz karantént, hogy hazajöjjenek karácsonyra. Helyzetkép.

Azt írja az Index, hogy szerdán lép életbe Németországban a kötelező karantén, miszerint csak a legszükségesebbeket lehet mostantól elintézni az Európai Unió legnépesebb, 83 milliós országában. Mától kezdve csak boltba és bankfiókba lehet menni. A korlátozásokat legkorábban január 10-én, az első teljes 2021-es munkahét előtti vasárnap vonják vissza.

A megkötéseknek megfelelően továbbra is legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak; a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva ez maximum öt főt jelent, ezt a korlátozást pedig csak karácsonykor – december 24-től 26-ig – lazítják, így ünnepelni minden háztartásba meghívhatnak a háziak legfeljebb négy embert, de csak közeli hozzátartozókat. A szilveszternek is lőttek Németországban, ugyanis újév napjára gyülekezési tilalmat vezetnek be az egész országban.

münchen utcakép

München belvárosa általában zsúfolt. Most nem az (Fotó: Unsplash)

Az Index megjegyzi, hogy csak a karantén ötödik napján lehet koronavírustesztet csináltatni, ami számos németországi magyar munkavállalónak is megnehezítheti az ünnepi hazajutást. Ez kint dolgozó magyar munkavállalók ezreit érintheti. 

A lap böngészett, internetes fórumokon számos  telekocsis ajánlatról olvastak, és megjegyzik, hogy vannak honfitársaink, akik vállalják a karantént és a teszteket annak érdekében, hogy láthassák itthon élő családtagjaikat. Akadnak azonban olyanok is, akik a megkötések miatt nem is jönnek haza az ünnepekre. 

„Nem szeretnék hazautazni Magyarországra, mert január 2-án újra munkába kellene állnom. Viszont december 27-e előtt nem tudnék visszajönni Németországba, hiszen a karácsonyi időszakot mindenképp szeretném a családommal otthon tölteni. A munkahelyemen megmondták: ha mégis elutaznék, és nem tudok időben munkába lépni, akkor fizetés nélküli szabadságra küldenek” – mondta az Indexnek egy bajorországi szupermarket magyar alkalmazottja. Egy szintén magyar munkavállaló, aki egy bajor cérnagyárban dolgozik kisegítőként, arról számolt be, szeretné az ünnepeket a családjával tölteni Magyarországon, és csak január 11-én kezd el újra dolgozni.

A Müncheni Magyarok elnevezésű, majdnem százezer főt számláló internetes csoport egy tagja azt írta: „Mi hazamegyünk negatív teszttel, munkáltatói igazolással, vállalva a karantén(oka)t!” Sokan azonban nem vállalják, és maradnak. 

Karanténsztorik: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top