nlc.hu
Család

Applikációval beszélő kisgyerek

Egy applikáció segít beszélni a 9 éves Vincének, aki ritka születési rendellenességgel küzd

Vince édesapja kezdett keresgélni olyan program után, ami segíthetné kisfia kommunikációját.
vince

Betegsége miatt nem képes beszélni, mégis vers-, és prózamondó versenyen indult. A ritka születési rendellenességgel küzdő 9 éves Vince szülei addig kutattak, amíg találtak egy olyan beszédsegítő applikációt, amellyel képes hangosan kifejezni magát a kisfiú. Ezzel odáig sikerült fejleszteni a kisfiút, hogy ma már iskolába is jár, sőt az órákon teljes értékűen részt tud venni. Tud felelni és dolgozatot írni a segédeszközével – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Az indiai fejlesztésű programban azonban kevésnek bizonyultak a magyar kifejezések, ezért az egyik magyar telekommunikációs vállalat a család mellé állt, hogy magyar verzió is készüljön. Így egyre bővülnek a magyar kifejezések, összefüggő mondatok. 

Az applikáció több ezer magyar betegen is segíthet, felnőttek számára is használható ha például Parkinson-kór vagy stroke esetén van szükség kommunikációs támogatásra.

Kiemelt kép: RTL Híradó – videó

Ez is érdekelhet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top