nlc.hu
Család

A veszélyeztetett korosztály negyedét beoltották az angolok

Az angoloknál a legveszélyeztetettebb korosztály csaknem negyedét már beoltották

A brit lakosság legveszélyeztetettebb korosztályának csaknem a negyede már megkapta a koronavírus elleni oltást – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök.

Boris Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg forgalomban lévő két vakcinával, a Pfizer és a BioNTech vállalatok, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari cégcsoport által kifejlesztett oltóanyagokkal Angliában kedd estig 1,1 millió, az Egyesült Királyság egészében 1,3 millió embert oltottak be – írja az MTI.

Boris Johnson sajtótájékoztatót tart január 5-én (fotó: MTI/AP/PA pool/PA Video)

Boris Johnson sajtótájékoztatót tart január 5-én (Fotó: MTI / AP /PA pool / PA Video)

Az angliai lakosság 80 éven felüli korosztályából több mint 650 ezren részesültek a koronavírus elleni oltásban. Ez azt jelenti, hogy Angliában – az Egyesült Királyság mesze legnépesebb országrészében – e korcsoport tagjainak 23 százaléka kapta meg a vakcinát, és nekik két-három héten belül jelentős mértékű védettségük lesz a koronavírus-fertőzéssel szemben – hangsúlyozta a teljes zár alá helyezett ország kormányfője. Hozzátette: a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak átlagos életkora 80 év felett van, és ez is mutatja, hogy milyen helyes lépés volt egy olyan oltási program összeállítása, amelynek célja a lehető legtöbb emberélet megmentése a lehető leggyorsabban. Boris Johnson ezzel arra utalt, hogy a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) az oltási kampány december 8-i kezdetére elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához.

A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek. A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén. Boris Johnson a Downing Streeten tartott kedd esti tájékoztatóján elmondta: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) azt a célt tűzte ki, hogy február 15-ig a JCVI által összeállított elsőbbségi lista felső négy kockázati csoportjának mindegyik tagja megkapja a koronavírus elleni oltást. Ez azt jelenti, hogy a jövő hónap közepéig az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a brit lakosság 70 éven felüli korosztályának minden tagja, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségek miatt különösen veszélyeztetettek mindegyike részesül a koronavírus elleni védőoltásban – mondta a brit kormányfő. Johnson hangsúlyozta: e hét végére országszerte csaknem ezer oltóközpont működik majd, a jövő héten pedig hét stadionban és kiállítási központban is megindul a vakcina tömeges beadása. A gyorsaságra szükség is van a koronavírus gyorsabban terjedő brit mutációja miatt. A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 50 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból százmillió adagot kötött le.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top