nlc.hu
Család

Egyszerre oltották be az orvospárt

Együtt oltatta be magát az orvospár, akik tíz hónapja dolgoznak a járvány egyik gócpontjában

Linda Kirschenbaum és Charles Carpati már látja a fényt az alagút végén, és remélik, hogy a vakcináknak köszönhetően lassan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Linda Kirschenbaum és Charles Carpati 1990-ben találkozott a New York-i Saint Vincent Kórházban, amikor orvosként még egy másik vírus okozta betegség, az AIDS ellen küzdöttek. A házaspár most a Lenox Hill Kórházban dolgozik, ők vezetik az intenzív osztályt, és az elmúlt tíz hónapban a koronavírus-járvány miatt számtalan kihívással kellett szembesülniük. Frontvonalban dolgozóként december közepén mindketten megkapták a koronavírus elleni oltást, és mostanában esedékes a második adag. 

Linda Kirschenbaum a People magazinnak elmondta, óriási megkönnyebbülés volt, amikor beoltották őt és férjét. „Óriási teher gördült le a vállamról. Hirtelen megláttam a fényt az alagút végén. És így, hogy a járvány során annyi minden éltünk át közösen, az, hogy együtt kaptuk meg az oltást Charlie-val, csak még különlegesebbé tette a pillanatot” – tette hozzá. Férje szerint is egy nagyon meghatározó pillanat volt ez az életükben, és ő is reménykedően tekint a jövőbe, igaz, kicsit odaszúrt azoknak, akik szerinte veszélybe sodorják magukat, családjukat és ismerőseiket azzal, hogy nem hallgatnak a józan eszükre, nem tartják magukat a szabályokhoz. 

Állításuk szerint nem aggódtak amiatt, hogy hazavihetik a vírust, de azért az eszükbe jutott, hogy egyikük sem fiatal (Linda Kirschenbaum 57 éves, férje, Charles Carpati 62 éves), a frontvonalon dolgoznak, és van két gyermekük, akik még nem élnek önálló életet, akikről még gondoskodniuk kell. „Voltak azért aggályaink. Azt kell mondanom, hogy sokkal nagyobb veszélyben éreztem magam a Covid-19 betegek gondozása közben, mint az AIDS-betegeknél, hiszen sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megfertőződhetek” – mondta Linda Kirschenbaum.

Hozzátette, sokat segített, hogy mindketten orvosként dolgoznak, így otthon meg tudták beszélni a problémáikat, ha erre volt szükség, de ügyeltek arra is, hogy lányaiknak is elég figyelmet szentelhessenek. „Ez az időszak számukra is nagyon nehéz volt. Az idősebbik lányunk március közepén jött haza az egyetemről, a kisebbik lányunk középiskolásként pedig távoktatásban tanult, így amellett, hogy értünk is aggódnak, egyéb kihívások is akadtak az életükben.”

És hogy mit gondolnak a jövőről? „Nagyon várom, hogy visszatérhessen minden a normális kerékvágásba, hogy koncertekre, színházba járhassak, nyaralhassak, és hogy a gyermekeim élete is újra a megszokott mederben folyhasson” – nyilatkozta Linda Kirschenbaum. Férje hozzátette, reméli, hogy a vakcináknak köszönhetően hamarosan újra felpörög majd a gazdaság, és sikerül talpra állnia az embereknek, hiszen a válság miatt nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe.

koronavírus elleni vakcina

Fotó: Nataliya Vaitkevich/Pexels

Még több cikk a koronavírus elleni oltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top