nlc.hu
Család

Sok fiatal kap kéretlen intim fotót a telefonjára

A tanárok sokszor pletyka útján tudják meg, ha egy gyereket szexuális erőszak ért az iskolában

A szexuális felvilágosítás még gyerekcipőben jár, a tanárok alig érintik a szexuális jellegű témákat. Többek között ez is kiderült egy friss kutatásból.
tinik, fiatalok,

A NANE Egyesület friss kutatásában többek között arról kérdeztek 14–19 éves magyar fiatalokat, hogy mit szólnának ahhoz, ha kéretlen intim fotót kapnak a telefonjukra. Az eredményekből kiderül, hogy a fiatalok között is magas az áldozathibáztató attitűd, ahogy az is, hogy a lányok sokkal komolyabban vennék a helyzetet, mint a fiúk.

Aggasztó eredmény, hogy az online és offline erőszak a fiatalok egyre nagyobb százalékát érinti, a megelőzés és a szexuális felvilágosítás mégsem kap kellő hangsúlyt az iskolai kerettantervben – írja a HVG a NANE kutatása alapján. A szexszel kapcsolatban legfeljebb a terhességről van szó, a párkapcsolatokról pedig a tanterv a családi életre nevelés keretében egyenlőtlen szerepfelosztásokat közvetít.

A szeuxális felvilágosítás még gyerekcipőben jár nálunk, a hiányos vagy elégtelen felvilágosítás pedig negatív hatással lehet a későbbi szexuális életre. Ezt mutatják a kutatás eredményei is, amely során több mint ezer tanárt kérdeztek a tapasztalataikról Magyarországon kívül Spanyolországban, Szerbiában és Horvátországban, és kiderült, a tanárok nincsenek felkészülve a diákokat érintő párkapcsolatokkal és szexszel kapcsolatos kérdésekre.

A négy ország válaszadóinak csak harmada foglalkozik az iskolában tudatosan – a kollégákkal egyeztetve – a fiatalokat érintő párkapcsolati és szexuális erőszakot érintő felvilágosítással, támogatással.

Az is jól látszik, hogy a tanárok és a diákok a közös beszélgetéseik során nem érintik a szexualitás témáját,a tanárokhoz így sokszor csak pletykaszinten jutnak el a diákokkal történő erőszakos esetek. Azonban utána sem tudják biztosan megállapítani, hogy a diákok ezt fel tudták-e dolgozni, segítségre szorulnak-e.

Az internet pedig további, számos veszélyt rejteget, kezdve az intim fotókkal való visszaéléssel. A fiatalok körében népszerű jelenség a szexting, melynek során szexuális jellegű tartalmakat osztanak meg magukról privátban egymással, chaten, e-mailen, messengeren. Bármennyire elképzelhetetlennek tűnik, bármelyikünk gyereke kiadhat magáról olyan intim fotót vagy információt, amivel a másik fél visszaélhet. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél korábban beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogyan tudja elkerülni az ilyen eseteket, milyen veszélyekkel jár, ha szexuális tartalmat oszt meg magáról, és hogyan tudja megvédeni magát. Szülőként pedig még az otthoni eszközökre is tehetünk erősebb védelmet, szűrőprogramot, ami megvédheti a gyereket az ismeretlen zaklatóktól.

A NANE Egyesület együtt dolgozik egy nemzetközi csapattal a fiatalok párkapcsolataiban megjelenő online és offline, nemi alapú erőszak felszámolásáért. Ezért is jött létre az Európa Unió REC programjának támogatásával az nane.hu/onlineeroszak oldal, ahol tanárok, diákok és szülők egyaránt találnak ingyenes segítő tartalmakat. De lehet kérni hazakísérő telefont, és lehet beszélni valakivel az ingyenes hívható segélyvonalon.

(HVG)

Fotó: Pexels

Online zaklatás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top