nlc.hu
Család

Ne hallgass a politikusokra a vakcinakérdésben!

Ezért ne hallgass a politikusokra a vakcinakérdésben!

Ne hallgass rám, sem a szomszédasszonyra és főleg ne a politikusokra, ha a vakcinákról kell döntened. Soha nem volt aktuálisabb a reklámszöveg: kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét!

Annyi irányból ömlik ránk a sokszor ellentétes információ a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban, hogy összevissza áll már a fejünk, és fogalmunk sincs, kinek kellene hinni. Most akkor elfogadjuk a kínai vakcinát? Marika néni a szomszédból visszautasította, amikor a háziorvos hívta, hogy beoltaná vele, pedig ő 70 éves. És azt olvastuk a cikkekben is, hogy a gonosz politikusok már megint csak nyerészkedni akarnak az egészen, azért van ez az egész nagy káosz, és ránk akarják sózni azokat a vakcinákat is, amik amúgy nem is érnek semmit. És még Lengyelország sem fogadja el a kínait és oroszt, meg persze mindenki felelőtlen, aki mást mond, mint a Pfizer.

A legnagyobb baj az, hogy politikai ügyet kreáltak a vakcinakérdésből, holott ez egy egészségügyi kérdés. A népegészségügy tematikájába tartozó döntés. Mi köze hozzá a politikának? Az égvilágon semmi.

 

Sajnos azonban a tévéből és újságokból az áramlik, hogy az egyik a brüsszeli vakcina, biztos Soros keze is benne van, és ha beoltanak vele, még a végén migránsok leszünk, a másik fél pedig politikai összeesküvést sejt a kínai és orosz vakcinák mögött. Az egész olyan, mintha valami elcseszett vakcinaháborút néznénk, és lehet, hogy igaza is van valamelyik oldalnak, csak a nagy csatázás közben elvész a lényeg: oltassa be magát minél több ember, hogy végre vége legyen ennek az őrjítő, bizonytalan állapotnak, amiben egy éve vagyunk!

A vakcina nem politikai kérdés

Nagy hiba politikai kérdést csinálni a vakcinákból (Kép: Getty Images)

Fogalmunk sincs semmiről

Az a rossz hírem van, hogy akármennyire is szeretnénk érteni a vakcinákhoz, akárhány cikket olvasunk el bármelyik oltóanyagról, hacsak nem vagyunk hozzáértő orvosok, virológusok, akik ezen a területen tanultak és dolgoztak évtizedekig, akkor fogalmunk sincs semmiről. Nem fogunk mi, itthon a kis monitorunk előtt ülve majd megvilágosodni, ha elolvasunk és megnézünk még három riportot vagy tanulmányt. Egyébként a tanulás jó dolog, senkit sem beszélnék le róla, hogy járjon utána a vakcináknak, csak azt mondom, hogy egyik napról a másikra ne képzeljük már magunkat tömegesen virológusnak, mert elolvastunk a témában egy cikket. A döntés nem lesz könnyebb, csak tele leszünk félig értelmezett vagy félreértett információkkal, és a végén majd a nagymama vagy a barát csevegés közben mond úgyis valami harmadik állítást, amivel elbizonytalanít.

Két lépésben lehet megoldani ezt a vakcinaszorongást:

  1. lehámozod róla a politikát és egészségügyi döntésként kezeled;
  2. megkérdezel egy orvost, akiben bízol, hogy mit gondol, melyik vakcinával oltasd be magad.

Ennyi, nem kell ehhez 100 ezer szakértőt elolvasni és elvárni magadtól (vagy bárki más földi halandótól) azt, hogy most azonnal érts a vírusokhoz, mikor életed eddigi 30-40 évében egy kósza gondolatot sem szenteltél ennek a témának. Egyáltalán nem a te feladatod érteni, hogy mit jelent az, hogy tüskefehérje, és nem kell amiatt szégyenkezned, ha dunsztod sincs az oltás mechanizmusáról. Azt sem tudjuk, hogyan működik a TBC elleni oltás, de legalább eszünk ágában sincs tanulni róla. Elfogadjuk, hogy vannak olyan emberek, akik erről tanulnak egész életükben, és bízunk bennük, hogy jó cuccot lőnek belénk, mert ugyebár az a munkájuk, hogy megmentsék az emberiséget a koronavírushoz hasonló szörnyűségektől.

Nincsenek csodaszerek

Alapvető félreértés az összes vakcina körül, hogy azt várja tőlük a többség, hogy immunissá tesznek majd az oltások a koronavírussal szemben. A fő cél nem az, hogy el se kapjuk a vírust, hanem az, hogy enyhébb lefolyása legyen a fertőzésnek. Ezt a célt pedig mindegyik oltással el lehet érni – legalábbis az én orvosaim szerint. Nem biztos, hogy szerencse, de vannak alapbetegségeim, ezek miatt többféle orvossal kapcsolatban állok és bízom is bennük, mert évek óta bizonyítják számomra, hogy szem előtt tartják az egészségemet. Na, őket kérdeztem meg, hogy mit gondolnak az oltásokról, mert már annyira össze vagyok zavarodva a sok, egymásnak ellentmondó információtól. Egyöntetűen azt mondták, hogy mindegy, melyik jut el hozzám, fogadjam el és oltassam be magam.

Mert akármelyikkel is oltanak, az a vakcina a kórházba kerülés kockázatát és az elhalálozásom esélyeit csökkenteni fogja.

De ne rám hallgass, se a politikusokra vagy a szomszédasszonyra! Hallgass arra az orvosra, akiben bízol, és tedd azt, amit ő javasol neked a vakcinakérdésben. 

Mit tudunk a vakcinákról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top