nlc.hu
Család

A koronavírusos tatai nővér felépülése

105 nap intenzív után 4 hónapja otthon van a tatai nővér, de még mindig nem épült fel teljesen a koronavírusból

A koronavírusos Hajnalkát 68 napig tartották mélyaltatásban. Tavaly októberben hazaengedték, de azóta is küzd a teljes felépülésért.
Tele a fiatalokkal az intenzív osztály, az időseknek így nem jut lélegeztetőgép egyes kórházakban

Hajnalka, a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozó nővér még tavaly májusban fertőződött meg a koronavírussal, de azóta sem épült fel teljesen a megbetegedéséből – írja a Kemma.hu.

A fertőzés után a nő az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe került, ahol 105 napot töltött az intenzív osztályon. Lélegeztetőgépre tették, 68 napig tartották mélyaltatásban, valamint 42 napig műtüdő segítségével lélegzett.

2020 októberében mehetett haza, a teljes gyógyulás még mindig nem jött el. Sem a tüdeje, sem a veséje nem működik még megfelelően, most az immunrendszere erősítése a cél.

Rendszeresen jár gyógytornára, otthon is mindennap végzi a feladatokat, valamint havonta visszajár a Korányiba vizsgálatokra. A 105 napos fekvés közben az izomzata is leépült, még mindig nehezére esik a mozgás, de igyekszik házimunkával erősíteni magát.

Sokan kérnek tanácsot tőle, hogyan lehet gyorsítani a felépülést, mivel ő volt az első olyan covidos beteg Magyarországon, aki ilyen sok időt töltött mélyaltatásban. De mivel erre nincs hasonló hazai példa, ez egy teljesen ismeretlen terület, nem tudni, mennyi idő a felépülés. Hajnalka legnagyobb vágya, hogy újra visszamehessen dolgozni a tatai kórházba.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI / kormany.hu / Árvai Károly)

Gyógyulás a covid után:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top