Életmód

Kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, elmesélték, milyen volt

Nemcsak a fertőzöttek és a halottak száma nő, egyre többen vannak azok is, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből. És el is mesélik, hogy élték meg.

Egy fiatal orvost elsők között nyilvánítottak gyógyultnak Olaszországban, ő pedig fontosnak tartotta, hogy elmesélje, min ment keresztül, hogy eloszlasson jó pár koronavírusos tévhitet. Ahogy ő mondja, elkapta a fertőzést, meggyógyult, mostanra pedig egy lényeges üzenet tünetmentes hordozójává vált: „Mindenki őrizze meg a nyugalmát!” Legalább ennyire derűlátó az a focista is, aki megúszta egy kis hőemelkedéssel a koronavírus-fertőzést, és a felesleges pánikkeltést rosszabbul viselte a betegségnél.  

Orvosból lett páciens

A kórház, ahol Giuseppe orvosként dolgozik, a különösen veszélyeztetett, rendőrök és katonák által körbezárt piros zónától néhány kilométerre található, így ő is kivette a részét a vészhelyzet elhárításából, amíg ki nem derült, hogy megfertőződött. „Megosztom veletek a koronavírus-tapasztalataimat. Olaszország egyik legfertőzöttebb városától, Codognótól karnyújtásnyira dolgozom, az osztályunkra február 21-én érkezett egy idős hölgy magas lázzal és súlyos tüdőgyulladással. A koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyult, így másnap az összes itt dolgozót, aki kapcsolatba került vele, szintén tesztre küldték. Ez mindenkié negatív lett, csak az enyém nem” – emlékszik vissza a koronavírus-fertőzésből kigyógyult orvos.

A kérdés senkit nem hagyott nyugodni, vajon hol szedte össze a hírhedt vírust Giuseppe? „Nem a kórházban! Február 15-én a családommal és a barátaimmal Codognóban jártam a karneválon. A főtéren lévő tömegben végignéztük a jelmezes felvonulást, összefutottam jó pár codognói ismerősömmel, beültünk egy zsúfolt kávézóba, aztán néhány óra múlva hazamentünk. Az első tünetek kevesebb mint egy hét múlva jelentkeztek: megfázás és orrfolyás, láz és köhögés nélkül. Annyira jelentéktelenek voltak, hogy gond nélkül bejártam dolgozni – betegeket vizsgáltam, sokakkal beszélgettem és zavartalanul éltem a mindennapjaimat” – folytatja a történetét.

Nem csak a fertőzöttek és a halottak száma nő, egyre többen vannak azok is, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből.

Képünk illusztráció (Fotó: Mauro Ujetto / NurPhoto via Getty Images)

Elmondta, hogy a kollégái mellett a családtagjait és a barátait is alaposan megvizsgálták, s bár több napon át közvetlen kapcsolatba került velük, egyikük sem észlelte magán a fertőzés tüneteit. Eddig mindegyikük tesztje negatív lett, néhányan még várnak az eredményre, de ők is teljesen jól vannak. Giuseppe egyik barátja, akivel a karneválon futólag beszélgetett, még korábban belázasodott ugyan, de nincsenek komolyabb panaszai, otthon gyógyul és kerüli a másokkal való érintkezést. „Én remekül érzem magam, már a náthám is elmúlt. Kiengedtek a kórházból, a biztonság kedvéért azért 14 napra karanténba vonulok a saját otthonomban” – tette hozzá a doki, aki szentül hiszi, hogy a zsúfolt kávézóban gyűjtötte be a koronavírust, akkor ugyanis még senki nem gondolt arra, hogy Olaszországot is elérte a kórokozó, így nagy valószínűséggel hemzsegtek azon a kis helyen a fertőzöttek. A másik, amit semmiképp nem akart véka alá rejteni, hogy egy begyulladt bölcsességfog miatt épp antibiotikumot szedett, így az immunrendszere nagy valószínűséggel nem volt ereje teljében.

Fertőző focizás

Nagy valószínűséggel az 1-es betegként elhíresült 38 éves férfi – akinek az állapota olyan súlyosra fordult, hogy lélegeztetőgépre került – fertőzte meg Simonét, aki mára túl van a koronavírus okozta megbetegedésen. A Quarto grado című tévéműsorban jelentkezett be élő kapcsolásban az otthonából, ahol karanténba került. Simone egy csapatban focizik Mattiával, az 1-es beteggel, hetente többször együtt edzettek, és meccsük is volt, ami után beültek egy pubba. Növelte a megbetegedés kockázatát, hogy Simone egy autóban ült Mattiával, vagyis hosszabb időt töltöttek egy légtérben. 

„Az edzések és még a meccs alatt is jól volt, később viszont tőlem kért gyógyszert, mert megfájdult a feje. Ennek akkor még senki nem tulajdonított jelentőséget, nem is érdeklődtünk később, hogy van, hiszen csak egy szimpla kellemetlenségnek tűnt” – idézi fel Simone, aki teljesen véletlenül tudta meg egy csapattársától, hogy Mattia kórházba került. A sporttársa azért járt az ügyeleten, mert a barátnője elvágta az ujját főzés közben, és a sérülést szerették volna egy orvosnak is megmutatni. Itt botlottak bele Mattiába, és innentől kezdve felgyorsultak az események.

A tévéből tudták meg, hogy a szóban forgó kórházban koronavírussal fertőzött beteget ápolnak, kisváros lévén pedig hamar híre ment, hogy ki betegedett meg. A kórházban gyorsan listát készítettek azokról, akik kapcsolatba kerültek Mattiával, és felvették velük a kapcsolatot: „Tudatták velünk, hogy még aznap házhoz jönnek tesztet készíteni, és mindannyiunkat megkértek, hogy ne mozduljon ki otthonról. Egészen szürreális élmény volt a lakásunkban látni a védőruhás orvosokat, akik egy fülpiszkálóhoz hasonló eszközzel, körülbelül 5 másodperc leforgása alatt vettek mintát az orromból. Azt mondták, hogy amint meglesz az eredmény, értesítenek, addig pedig továbbra se menjek emberek közé.”

Nem csak a fertőzöttek és a halottak száma nő, egyre többen vannak azok is, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből.

Képünk illusztráció – Útlezárás egy milánói kisváros Casalpusterlengo határában (Fotó: Emanuele Cremaschi / Getty Images)

Miután kiderült, hogy Simone is elkapta a vírust, ám különösebb tünetek nem kínozták, továbbra is otthon maradhatott. „Azt nyomatékosan kiemelték, hogy ha 38 fok fölé szökne a lázam vagy légzési nehézségeim támadnának, haladéktalanul hívjam a mentőket, amúgy semmi rendkívüli tanácsot nem kaptam azon kívül, hogy maradjak itthon. Rendszeresen tartom a kapcsolatot az orvosokkal, tudnak róla, hogy néhány napig volt hőemelkedésem, mostanra viszont az is elmúlt” – részletezte Simone, aki nem a koronavírus-fertőzése miatt érezte rosszul magát az elmúlt napokban, hanem amiatt a sok félelemkeltő hír miatt, ami az újságokban, a tévében és a közösségi oldalakon kering. „Semmilyen gyógyszert nem kellett bevennem, hiszen teljesen jól vagyok, már csak azt várom, hogy a karantén ideje leteljen” – tette hozzá zárásként.

Mondd, hogy te sem pánikolsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top