Aktuális

Sokan szórakozásból hívják fel a koronavírus infót

Nem teljesen világos, hogy világjárvány esetén kinek vicces a koronavírus-gyanúsoknak fenntartott számot hívogatni.

Legkésőbb szerdán elindul a koronavírussal összefüggő feladatokat koordináló operatív törzs információs honlapja – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A rendőrség folyamatosan monitorozza a hirdetéseket, eseményeket, amelyek csalás gyanúját vetik fel a koronavírussal kapcsolatosan. Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak eddig két esetről van tudomása, de a bűncselekmény megalapozott gyanúját nem sikerült alátámasztani. Ha történik is ilyen, a rendőrség eljárást fog kezdeményezni azok ellen, akik hasznot akarnak húzni a helyzetből – tette hozzá.

Az ezredes közölte, továbbra sincs igazolt koronavírus-megbetegedés Magyarországon,  eddig 131 mintát vizsgáltak laboratóriumban, pozitív eset nem volt.

A két zöldszámra hétfő délelőtt 11 óráig 1748 hívás érkezett, elektronikus levélben 648-an kértek felvilágosítást. Lakatos Tibor megjegyezte, ezek többsége komoly, releváns kérdés, azonban egyre többen „szórakozásként” hívják fel a zöldszámokat.

Az ezredes megismételte, aki a betegség tüneteit észleli magán – magas láz, torokfájás, köhögés–-, fertőzött területen járt, vagy kapcsolata lehetett fertőzött személlyel, hívja fel kezelőorvosát, aki egy kérdőív segítségével elveti vagy megerősíti a betegség gyanúját.

Ha felmerül a gyanú, a háziorvos mentőt küld az érintettért, amely a lakhely szerinti illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja további vizsgálatokra. Ha a laboratóriumi eredmények igazolják az új koronavírust, a beteg átkerül a Dél-pesti Centrumkórházba.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI / EPA / ANSA / Matteo Bazzi)

További cikkek koronavírus-témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top