Aktuális

Legfrissebb a koronavírusról: nyálmintás teszt készült, Magyarországon nem vizsgálnak tünetmentes embereket

Minden, amit hétfőn tudtunk meg a koronavírus-járvány jelenlegi állásáról.

A koronavírus-fertőzöttség elterjedésétől függően alakították ki a három zónát Olaszországban. Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartományt érinti, itt nem nyitják meg teljesen a múzeumokat, zárva maradnak a mozik is. Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.

Az olasz turizmusnak is betett a vírus, a látogatók sorra mondják le foglalásukat.

Egészségügyi termékek egy milánói szupermarket polcain (Fotó: Valeria Ferraro/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Egészségügyi termékek egy milánói szupermarket polcain (Fotó: Valeria Ferraro / SOPA Images / LightRocket via Getty Images)

Mára kiderült az is, amiről eddig is sokszor szó esett, hogy a telefonunk képernyője az egyik legmocskosabb felület körülöttünk, így nem meglepő, hogy a koronavírus is akár négy napon át is fertőzőképes marad.

Ha már telefonok: a tájékoztatásért felállított két zöldszámra hétfő délelőtt 11 óráig 1748 hívás érkezett, elektronikus levélben 648-an kértek felvilágosítást. Lakatos Tibor megjegyezte, ezek többsége komoly, releváns kérdés, azonban egyre többen „szórakozásként” hívják fel a zöldszámokat.

Hamarabb meg tudja támadni a károsodott tüdőt a koronavírus – ezt Szlávik János infektológus mondta vasárnap az ATV Heti Naplójában. Ez alapján a dohányosok nagyobb veszélyben vannak, Kínában nagyon sok férfi dohányzik, a fertőzés őket sújtotta leginkább.

De hogy jó hírrel is szolgáljunk, a koronavírusos betegeknek már több mint a fele meggyógyult. A WHO továbbra is hangsúlyozza, hogy a halálos áldozatok döntő többsége más betegségben is szenvedő, idős beteg volt.

Az országos tisztifőorvos hétfői tájékoztatásában elmondta, amikor valaki még nem mutatja a koronavírus tüneteit, akkor nincs meg a szükséges vírusszám a torkában, ami egy diagnózishoz elég lenne. Éppen ezért nem végeznek el minden betegen tesztet. Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később, a lappangási időszakban ne jelennének meg a tünetek.

Japánban mindeközben már kifejlesztettek egy tesztet, ami nyálmintából is kimutatja a vírus jelenlétét.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint a véradás nem jelent kockázatot a koronavírus terjedése ellenére sem, csak be kell tartani a megelőző intézkedéseket. 

(Kiemelt kép: MTI / AP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top