nlc.hu
Család

Ezek a légzőgyakorlatok segítik a covid-fertőzésen átesettek rehabilitációját

Légzőgyakorlat és éneklés javíthatja a koronavíruson átesett betegek állapotát

Azoknak is jól jöhet, akiket eddig elkerült a fertőzés.

A YouTube-ra került fel az alábbi, szűk tízperces felvétel, amelyen dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász és Philipp György karmester és zeneterapeuta mutatja be és mondja el, milyen pozitív hatásai lehetnek a tüdőbetegek vagy tüdőproblémákkal küzdők számára a lélegzőgyakorlatok és az éneklés.

Ahogy dr. Várdi Katalin elmondja a felvételen, a tüdőbetegek számára rendkívül fontos a légúti izmok karbantartása és edzése. Ezeknek az izmoknak ugyanis fontos szerep jut a köhögés során, különösen pedig a légúti fertőzések idején, amikor a köhögéssel távozik a szervezetből a felszaporodott váladék.

Ezekkel a légzőgyakorlatokkal rehabilitálhatják magukat a covid-fertőzöttek

A koronavírus-fertőzés komoly szövődményeket okozhat a tüdőben (Fotó: Getty Images)

A szakember szerint az érintetteknek célszerű rendszeresen végrehajtani a gyakorlatokat, évente pedig akár 1-2 hetes rehabilitációra is elmenni, nemcsak azért, hogy megtanulják a módszereket, hanem azért is, hogy a gyakorlatok elvégzése mindennapos rutinná váljon.

Dr. Várdi Katalin rámutatott, hogy a gyakorlatokat annak is érdemes elvégeznie, akit eddig elkerült a koronavírus-járvány, ugyanis ezzel előre fel lehet készülni a betegség légúti következményeire.

„Mivel az éneklés nemcsak a közérzetet javítja, hanem a mindennapos használat esetén a tüdőkapacitás is növekszik, ezáltal a koronavírus utózöngéje, a nehézlégzés könnyen leküzdhető” – tette hozzá Philipp György zeneterapeuta, aki szintén hangsúlyozta, hogy a tüdőbetegek rehabilitációja során nagyon hasznos az éneklő szervek folyamatos használata és rendszeres edzése.

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top