nlc.hu
Család

#metoo Harvey Weinstein ügye után

#metoo: Weinstein óta sorra kerülnek elő a csontvázak a szekrényből

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg.

Jeffrey Epstein

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Egy tüntető áll kezében Jeffrey Epstein fényképével a New York-i Szövetségi Bíróság előtt 2019-ben (Fotó: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Jeffrey Epstein már többször lebukott, de ügye számtalanszor el lett tussolva, kenőpénzekkel manipulálva hatóságokat, ám végül a 2017-es #metoo hozott fordulatot az ügyében, sikerült bíróság elé állítani. Emberkereskedelemért, pedofíliáért és más bűncselekményekért várt a tárgyalására, amikor 2019-ben felakasztotta magát a cellájában. Halálát öngyilkosságnak minősítették, ám egyes szakértői vélemények szerint meg is gyilkolhatták a lelketlen szociopatát. A milliárdos üzletember, akinek baráti körébe Donald Trump és András herceg is beletartozott, tettestársával, Ghislaine Maxwell-lel éveken keresztül abuzált, árult, nyomorított meg testileg és lelkileg fiatalkorú lányokat és felnőtt nőket. Kiszemeltje elsősorban a munkásnegyedek sanyarú sorsú fiataljai voltak.

András yorki herceg

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

András yorki herceg (Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP)

II. Erzsébet fia, András herceg a már említett Epstein-ügy egyik kulcsszereplője, legalábbis az amerikai bíróság nagyon szeretne vele a mai napig beszélni, első körben tanúként kihallgatni. A vádiratok szerint András herceg is részt vett Epstein partijaiban, az egyik, rabszolgaként tartott áldozat, Virginia Giuffre közös fotót is mutatott ország-világnak a herceggel és állítja, legalább háromszor adták bérbe szexre neki, amikor 17 éves volt. András herceg a mai napig nem hajlandó együttműködni a New York-i hatóságokkal és a királynő sem kényszerítette még rá.

Brett Kavanaugh

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Brett Kavanaugh a Kapitóliumban, 2019-ben (Fotó: Doug Mills / POOL / AFP)

2018 októberében jóváhagyta a washingtoni szenátus többsége Brett Kavanaugh szövetségi bíró kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjának. Tették mindezt annak ellenére, hogy egy kaliforniai pszichológus, egyetemi professzor, dr. Christine Blasey Ford nem sokkal korábban, Kavanaugh felelős pozíciójának belengetése tükrében elmondta, hogy egy 1982-es bulin megerőszakolta. A nő tévékamerák előtt szállt vitába a vádakat hazugságnak nevező (akkor még) bírójelölttel, tálalva az erőszak minden részletét. Hiába. Nem elég, hogy Kavanaugh pozícióba került, a professzor az, akit folyamatos fenyegetések értek, több alkalommal új lakásba kellett költöznie, mert féltette az életét.

Plácido Domingo

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Plácido Domingo (Fotó: Starpix / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

Az amerikai zeneművészek céhe hat hónapos vizsgálatának eredményeként 2020-ban megállapította, hogy a spanyol tenor Plácido Domingo nem megfelelően viselkedett, ami a „flörtöléstől a szexuális utalásokig” terjedt a munkahelyen és azon kívül egyaránt. Domingo később közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg és teljes felelősséget vállalt a tetteiért.

Cristiano Ronaldo

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Cristiano Ronaldo a Juventus FC egyik sajtótájékoztatóján, Torinóban (Fotó: Massimiliano Ferraro / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

2019-ben került nyilvánosságra, hogy a rendőrség nyomozás indított egy nemi erőszak ügyében, amiben Cristiano Ronaldo érintett. Az áldozat, Kathryn Maiorga vádja szerint Ronaldo 2009-ben, egy Los Angeles-i szállodában megerőszakolta.

Ronaldo azt elismerte, hogy lefeküdt a nővel, de szerinte azt mindketten akarták. A futballista 2010-ben 295 ezer fontot fizetett Maiorgának azért cserébe, hogy ne álljon a nyilvánosság elé a történetével. A #metoo után, a szerződést megszegve Maiorga mégis megtette, Ronaldo pedig – bár tagadja az erőszakot – újra peren kívül egyezkedne, fizetne az áldozatnak.

Az ügy kezdete óta még legalább két nő vádolta meg a futballistát szexuális bántalmazással.

Russel Simmons

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Russell Simmons (Fotó: Profimedia)

A hip-hop gurut legalább 20 nő vádolta meg a #metoo óta nemi erőszakkal, ügyében hivatalosan mégsem történt még semmi. Sőt, Simmons a Black Lives Matter kapcsán még nyilatkozott is tavaly nyáron. Az eset, hogy szót kapott a producer, akkora botrányt keltett, hogy Tidal és Revolt TV csatornáknak utólag el kellett távolítaniuk műsorukból a felvételt, írja a Variety. Simmons a vádak után átadta cégei vezetését, eladta amerikai ingatlanjait és Indonéziába költözött, egyesek szerint azért, hogy megússza a felelősségre vonást.

Louis C.K.

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Louis C.K. a Tribeca TV Fesztiválon, New York-ban, 2017-ben (Fotó: Ben Gabbe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Louis C.K.-t 2018-ban több nő is azzal vádolta meg, hogy akaratuk ellenére onanizált a jelenlétükben. A humorista egy időre visszavonult, az HBO és az FX os szakított vele, majd a Netflix is.

C.K. elismerte tetteit, aminek a filmje, az I love you daddy is áldozatul esett, a forgalmazó ugyanis törölte a bemutatóját. A magyar származású humoristának az ügy óta kevés megkeresése van.

Ed Westwick

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Ed Westwick a BAFTA Beverly Hilton hotelben rendezett partiján, 2017-ben (Fotó: CHRIS DELMAS / AFP)

Két napig tartotta fogva és szexrabszolgaként bánt egy nővel a Gossip Girl (A pletykafészek) című sorozat sztárja, Ed Westwick.

Az áldozat, Haley Camille Freedman pert indított a színész ellen. Freedmen elmondása szerint 2014-ben egy nagyobb társasággal érkezett a színész házába, majd a társaság tagjai felszívódtak, ő pedig kettesben maradt Westwickkel, aki állítása szerint fojtogatta, ütötte és le is köpte Freedmant, aki hiába kérte a férfit, hogy hagyja abba, az nem állt le. Westwicket Freedmanen kívül több másik nő is megvádolta szexuális zaklatással. A Los Angeles-i ügyészség azonban 2018 nyarán kimondta, hogy nem emelnek vádat, mivel nincs elegendő bizonyíték a színész ellen.

Kevin Spacey

A sorozatos, szexuális zaklatási botrányok után Kevin Spacey karrierje derékba tört, kitették az HBO Kártyavár című sorozatából, az A világ összes pénze című drámában pedig az Oscar-díjas Christopher Plummerrel forgatták újra a színész jeleneteit.

Spacey-t többen, köztük az eset elkövetésekor fiatalkorúak, vádolták meg szexuális zaklatással, ám eddig a jogi következményeket megúszta. 2019 végén ugyanis ejtették a színész egyik ügyét, amelyben egy masszőr vádolta meg nemi erőszakkal és testi sértéssel is. Csakhogy a masszőr váratlanul meghalt.

Spacey a vádak óta legutóbb a koronavírus kitörésekor próbálkozott egy önsajnáltató videóval, amiben elmondta, ő aztán tudja, milyen karanténba kerülni és elveszíteni a munkádat. A felvétel nem sok szimpátiát váltott ki a nézőkből.

Terry Richardson

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Terry Richardson (Fotó: Profimedia)

2018 óta nyomoz a New York-i rendőrség a divatvilág egyik legnagyobb és leghíresebb fotográfusa, Terry Richardson ellen. A férfit a #metoo nyomán tucatnyi modell vádolta meg azzal, hogy fotózásokon zaklatta őket. Egyikük állítása szerint orális szexre is kényszerítette. Az ügy kirobbanása óta a magazinok, akik addig kapkodtak Richardson után, eltávolodtak tőle és nem alkalmazzák többé.

R. Kelly

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

R. Kelly a bíróságon 2019. szeptember 17-én (Fotó: Profimedia)

Jelenleg is a chicagói börtönben várja tárgyalását az egykori hip-hop sztár, R.Kelly, akit 11 rendbeli szexuális erőszakkal vádolnak. Kellynek több, kiskorú áldozata van.
Az énekes mocskos tetteiről dokumentumfilm is készült Surviving R. Kelly címmel, amiben számos áldozata megszólal és elmondja, hogyan vetette őket agymosás alá, szakította el a családjuktól, és bezárva, kontroll alatt, szinte rabszolgaként tartotta őket.

Alexander Wang

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Alexander Wang (Fotó: Steven Ferdman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

December végén robbant Wang ügye, amikor számos, névtelen beszámoló jelent meg az aljasságokról, amiket elkövetett. Az ismert divattervező MDMA drogot tett áldozatai italába, majd fogdosta és erőszakosan vetkőztette őket, és voltak, akik arra ébredtek, hogy a divattervező szexuálisan próbálta kielégíteni őket. A beszámolók azóta már nem névtelenek, Owen Mooney modell és grafikus is beszámolt a tragédiájáról Wanggal, és Nick Ward modell egy régebbi Twitter-threadje is nyilvánosságot kapott, amiben hasonlókról beszél. Három áldozat már jogi képviseletet keresett és bírósághoz fordult.

Donald Trump

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Amy Dorris (balra) és Donald Trump egy archív fotón

A nemrég leköszönő amerikai elnök ellen már évtizedek óta állnak sorra elő nők szexuális zaklatási vádakkal, de sajnos mindig megússza. Legutóbb tavaly szeptemberben az egykori modell, Amy Dorris mondta, hogy Trump 1997-ben a U.S. Openen zaklatta őt, az egyik VIP-helyiségben, ledugta a nyelvét a torkán és tapogatta. Trumpot a Fox News korábbi riportere is megvádolta, de felsorolni is nehéz a neveket, akik Trump áldozatai voltak, ide kattintva éritek el a listát.

T.I.

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

T.I. a rapper Manhattanben sétálgat testőrével (Fotó: Profimedia)

T. I., a rapper tavaly azzal került a sajtóba, hogy elmondta: minden évben elviszi lányát nőgyógyászhoz, hogy az ellenőrizze, ép-e a lány szűzhártyája. Nemrég kiderült, hogy a zenésznek még ennél is súlyosabb tettek vannak a rovásán.

A rappert és feleségét 11 nő vádolja nemi erőszakkal. Volt, akiket bedrogoztak, fogva tartottak és úgy erőszakoltak meg, egyes áldozataikat pedig életveszélyesen megfenyegették. A házaspárt vádlókat Tyrone A. Blackburn ügyvéd képviseli, aki úgy fogalmazott, ha ügyész lenne, már vádat emelt volna ellenük.

Armie Hammer

Lista a nagyágyúkról, akiket szexuális zaklatással vádoltak meg

Armie Hammer a 2019-es Film Independent Spirit Awards-on, Kaliforniában (Fotó: Tommaso Boddi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Múlt csütörtökön, virtuális sajtótájékoztatón jelentette be egy csak Effie-ként bemutatott nő, hogy a Szólíts a neveden színésze, Armie Hammer 2017-ben megerőszakolta őt. A Los Angeles-i rendőrség már február 3-a óta nyomoz az ügyben.

Effie elmondása alapján 2016-ban, 20 évesen ismerkedett meg a színésszel Facebookon. „Azonnal beleszerettem” – mondta a nő, aki hozzátette, hogy a kapcsolat előrehaladtával Hammer egyre több manipulációs eszközt használt arra, hogy kontroll alá vonja lelkileg és testileg. Az említett nemi erőszak Effie szerint 2017 áprilisában történt és négy órán át tartott. Effie elmondása alapján a férfi többször a falhoz vágta a fejét, ő próbált megszökni, de a színész erősebb volt és nem engedte. „Attól féltem, hogy meg fog ölni. Hammer később magára hagyta és többé nem beszélt vele. Effie öngyilkossági gondolatokkal és szégyennel is küzdött az erőszak után. Hammer még tavaly távozott több, folyamatban lévő forgatásból, miután már tavaly elindultak a hírek az erőszakosságáról (nem Effie az egyetlen vádló). A színész és felesége, Elizabeth Chambers tavaly váltak el.

Ha segítségre van szükséged:

NANE SEGÉLYVONAL

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

06 80 505 101

hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 és szerda 12-14 óra között

PATENT EGYESÜLET

A jogsegély elérhető telefonon szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06 70 220 2505 mobilszámon, illetve e-mailen a jog@patent.org.hu címen folyamatosan.

(Kiemelt kép:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top