nlc.hu
Család

A Magyar Orvosi Kamara a járványügyi szigorításról

Ijesztő példával szemléltette a MOK, milyen súlyossá válhat a helyzet Magyarországon

A Magyar Orvosi Kamara titkára megindokolta, miért javasolták azt, hogy szigorítsunk a járványkezelésben.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a napokban többször felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon mennyire súlyos a helyzet a koronavírus-járvány miatt, és többek között azt javasolták, hogy legyen egy rövidebb, de szigorúbb zárás, illetve arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben mozduljanak ki otthonról.

„Mi azt szerettük volna elérni, hogy még ne az újranyitás üteméről beszélgessünk, hanem arról, mit kellene tenni, hogy megússzuk a még nagyobb bajt. Jó és üdvözlendő, hogy európai szinten ennyire élen járunk átoltottságban, de ebből a kulimászból az oltások még nem húznak ki minket, arra csak később, az átoltottság jóval nagyobb mértékénél kerülhet sor” – nyilatkozta a Hvg.hu-nak Svéd Tamás, a MOK titkára. Hozzátette, természetesen tisztában vannak azzal, hogy mindenkinek elege van, vágyunk a szabadságra, és érthető a nyomás a különféle gazdasági ágazatok képviselői részéről is.

Beszélt arról is, hogy milyen felelőssége van az egyéneknek, hogy miért főként a lakosságot szólították meg. „Az állam hiába hoz szabályokat, mindenkit nem tud ellenőrizni, szankcionálni. Rajtunk múlik a saját és a szeretteink sorsa, így végeredményben az országé és a gazdaságé is… Csökkenteni kell a friss fertőzések számát, amit csak a személyes találkozások minimalizálásával lehet elérni.”

Hogy mi történik akkor, ha nem tartjuk be a szabályokat, egy elég ijesztő módon személtette.

…eljuthatunk oda, hogy Európában már nem Bergamo, hanem valamelyik magyar nagyváros lesz az elrettentő példa, ha azt kell leírni, mekkora tragédiát tud okozni a Covid. 

– nyilatkozta Svéd Tamás, aki szerint az intenzív osztályok túlterheltsége változatlan, és figyelmeztetett arra, milyen veszélyeket rejt az, hogy a járvány miatt számos más betegségre nem jut elegendő figyelem. „A nem kezelt és időben fel nem ismert betegségek miatt pedig sok honfitársunk állapota fog rosszabbodni, és sajnos lesz, akit emiatt veszítünk el. Ők lesznek a járvány járulékos áldozatai. És ha a járvány sokáig velünk marad, akkor ők is nagyon sokan lesznek.”

Hozzátette, az akut ellátás és a felismert tumorok műtétjei a legtöbb helyen – nagy erőfeszítések árán – most is megmaradtak, de a szűrés, gondozás, a krónikus betegek ellátása viszont nagy mértékben visszaszorult. „Erre egy megoldás van: meg kell fogjuk a járványt és mihelyt kézben van valamennyire, meg kell találjuk a racionális egyensúlyt, mekkora erőforrást fordítsunk a Covid elleni harcra, és mekkorát minden más betegség ellátására, mert egy ideig még lesz dolgunk bőven. Attól, hogy a járvány csillapodik, az egészségügyön egy ideig még biztosan nem fog drasztikusan csökkenni a nyomás.”

Korlátozó intézkedések a koronavírus miatt

Március 8-22. között újra be kell zárni rengeteg üzletnek, szolgáltatónak (Fotó: Neményi Márton)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top